Vask og vedlikehold av lærstøvler

Skoene får skikkelig gjennomgå på turer. Når du kommer hjem, trenger de lufting, vask, tørking og skokrem for at de skal vare mange år.

Vask og vedlikehold av lærstøvler

Du bør følge produsentens anbefalinger for vedlikehold. Men deres fremgangsmåte kan ofte være litt komplisert og de er ofte opptatt av mersalg på egne vedlikeholdsprodukter. Vi gir deg derfor en enkel metode i fem steg.

Fem steg:

  1. Ta ut sålene og luft skoene.
  2. Ta av skolisser og vask skoene.
  3. La dem tørke i romtemperatur.
  4. Sett de inn med skokrem.
  5. Oppbevar skoene tørt og luftig.

Denne guiden viser vedlikehold av mine to mest brukte fjellstøvler. De er begge i lær og uten membran. Det ene paret er Scarpa Sl Active Bordeaux med skinnfor og det andre er Lundhags Vandra II Mid i ett-lags lær.

Skoene etter at de er ferdig vedlikeholdt.
Skoene etter at de er ferdig vedlikeholdt.

1. Ta ut sålene og luft skoene

Uansett hva du har tenkt å gjøre, så bør du ta ut sålene og lufte skoene. Skulle du glemme skoene eller ikke gidde å gjøre mer med dem, er du da sikret at det viktigste vedlikeholdet er blitt gjort.

Det verste skoene vet er å bli lagret fuktig. Da vil skoens levetid bli betydelig redusert. Så ta alltid ut sålene når du ikke bruker skoene. Følger du de neste fire stegene, vil skoene bli veldig fornøyde og klare for neste tur.

Husk at du alltid må lufte skoene når du kommer inn fra tur.
Husk at du alltid må lufte skoene når du kommer inn fra tur.

2. Vask skoene utvendig og innvendig

Neste steg er en skikkelig rengjøring. Her bør du ta deg bryet med å ta av skolissene. Da kommer du bedre til under vaskingen og du trenger uansett å komme til der med skokrem senere.

Utvendig bruker du lunket vann og en skobørste for å skrubbe av skit. Du trenger ikke å bruke veldig mye kraft. Er det mye bøss inni skoen, snu skoen på hode og bank det ut. Inni skoen bruker du en fuktig klut.

3. Tørk skoene i romtemperatur

Etter vask bør skoen få tid til å tørke. Det beste er å tørke de i romtemperatur. Du bør ikke utsette skoen for sterk varme som foran en ovn, på gulv med høy varme eller skotørker. Det kan skade læret, gummi og lim i skoen. 

Tørk skoen i romtemperatur. Unngå høy varme.
Tørk skoen i romtemperatur. Unngå høy varme.

4. Sett lærstøvlene inn med skokrem

Når skoen har tørket smører du den inn med skokrem. Sjekk at læret ikke tar skade eller blir misfarget av skokremen. Smør godt på og gni den ut med en fille. Da får du gnidd den godt inn i læret og samtidig blir overflødig krem tørket opp. Les mer om impregnering av fjellstøvler her.

Dette kan gjerne gjøres i to omganger for å "mette" læret skikkelig. La skokremen trekke godt inn slik at de er "tørre" før du setter dem til oppbevaring i påvente av neste tur.

5. Oppbevar skoene tørt og luftig

Uavhengig om du har vasket og smurt inn skoene med skokrem, bør du oppbevare dem tørt og lufting. Det aller beste er et sted med jevn temperatur. Bruk gjerne nettingskuffer en plass i huset der det er stabil temperatur.

Oppbevar skoene tørt og luftig. Gjerne i nettingkurver inne i huset der temperaturen og luftfuktigheten er stabil.
Oppbevar skoene tørt og luftig. Gjerne i nettingkurver inne i huset der temperaturen og luftfuktigheten er stabil.