Vask og vedlikehold av lærstøvler

Underveis på turen får skoene gjennomgå. Men når du kommer hjem, trenger de lufting og tørking. Hvis du i tillegg vil de skal vare lenge, kan du følge denne guiden. 

Kort oppsummert

Du bør normalt følge produsentens anbefalinger for vedlikehold. Men deres fremgangsmåte kan ofte være litt komplisert. I tillegg ønsker de ofte mersalg av sine produkter for vedlikehold. Vi gir deg derfor en enkel metode.

Fem steg:

  1. Ta ut sålene og luft skoene.
  2. Ta av skolisser og vask skoene.
  3. La dem tørke i romtemperatur.
  4. Sett de inn med skokrem.
  5. Oppbevar skoene tørt og luftig.

Denne guiden viser vedlikehold av mine to mest brukte fjellstøvler. De er begge i lær, uten membran. Det ene paret er Scarpa Sl Active Bordeaux med skinnfor og det andre er Lundhags Vandra II Mid i ett-lags lær.

1. Ta ut sålene og luft skoene

Uansett hva du har tenkt å gjøre, så bør du ta ut sålene og lufte skoene. Skulle du glemme skoene eller ikke gidde å gjøre mer med dem, er du da sikret at det viktigste vedlikeholdet er blitt gjort.

Det verste skoene vet er å bli lagret fuktig. Da vil skoens levetid bli betydelig redusert. Så ta alltid ut sålene når du ikke bruker skoene. Følger du de neste tre stegene, vil skoene være veldig fornøyde og klare for neste tur.

2. Ta av skolisser og vask skoene

Neste steg er en skikkelig rengjøring av skoen. Her bør du ta deg bryet med å ta av skolisser. Da kommer du bedre til under vaskingen og du trenger uansett å komme til der med skokrem senere.

Utvendig bruker du lunket vann og en skobørste for å skrubbe av skit. Du trenger ikke å bruke veldig mye kraft. Er det mye bøss inni skoen, kan du snu den på hode og banke det ut. Inni skoen bruker du en fuktig klut.

3. Tørk skoene i romtemperatur

Etter vasken bør skoen få tid til å tørke. Det beste er å tørke de i romtemperatur. Du bør ikke utsette skoen for sterk varme som foran en ovn eller på gulv med varmekabler. Det kan skade læret, gummi og lim i skoen. 

4. Sett lærstøvlene inn med skokrem

Når skoen har tørket smører du den inn med skokrem. Sjekk at læret ikke tar skade eller blir misfarget av skokremen. Smør godt på og gni den ut med en fille. Da får du gnidd den godt inn i læret og samtidig blir overflødig krem tørket opp. Les mer om impregnering av fjellstøvler her.

Dette kan gjerne gjøres i to omganger for å "mette" læret skikkelig. La skokremen trekke godt inn slik at de er "tørre" før du legger dem til tørking.

5. Oppbevar skoene tørt og luftig

Uavhengig om du har vasket og smurt inn skoene med skokrem, bør du oppbevare dem tørt og lufting. Det aller beste er et sted med jevn temperatur. Bruk gjerne nettingskuffer en plass i huset der det er stabil temperatur.

Mer om vedlikehold og reparasjon eller annen kunnskap.