Kvitingskjølen - rundturen

I dette noe avsidesliggende hjørne av Jotunheimen har du mulighet til å få med deg hele tre 2000-meterstopper og en fantastisk rundtur.

Kort oppsummert

2064 moh | 18 km | 6-7 timer | Startpunkt: Elven Kvitingi | Umerket løype | Viderekommen

Er du i område Lom og har en dag til overs. Da anbefaler vi deg å ta turen opp mot Kvitingskjølen. Turen er relativ enkel og gir en fantastisk utsikt fra det nord-østre hjørnet av Jotunheimen. Her ser du Glittertinden og Galdhøpiggen i vest, Dovre i nord og Rondane i vest. Det er lett å komme seg til startpunktet og det er normalt gode muligheter for drikkevann på turen.

Vær oppmerksom på at hvis du velger rundturen over høyde 2060, så krever det kryssing av en liten isbre. Ligger det snø på denne kan det gå greit på snø. Er det blåis, kreves det utstyr. Det er også vanskelig å gå rundt og et fall vil kunne føre deg langt nedover fjellsiden i stor fart.

Turidéen

Vi satt på campingen i Lom og kikket på kartet. Det var én dag igjen før vi måtte vende nesa hjemover. Plutselig dukket Kvitingskjølen opp som et utmerket alternativ.

Til startpunktet

Turens utgangspunkt er i Lom kommune. Her tar man av fra riksvei 15 på gruslagt privat bomveg opp mot Soleggen. Veien er en opplevelse i seg selv, men se opp for sauer og kyr. Veien følges forbi seteren Sålell til rundt 1200-meters høyde. Etter en smal bro, vil det normalt være en låst bom. Her er det parkering til 3-4 biler på venstre side. Parkeringsplassen er turens startpunkt.

Fra parkeringen

Fra parkeringen er det mulig å finne en sti som går opp på sørsiden av elva Kvitingi. Her er det mye dyretråkk så det er lett å gå av stien. Holder du elva på venstre hånd så er du trygg, men ikke gå nede i elveleiet. Når du kommer opp i høyden flater det ut og det er lettgått frem til elvekrysset (waypoint 5 på kartet). Her bør du også fylle drikkevann, for det er ikke sikkert at du finner vann på en stund.

Opp mot høyde 2025

Fra pausen ved drikkevannet er det en relativt grei stigning oppover. Det er faktisk ikke så mye grov ur her. Er du heldig så finner du de samme lettgåtte grønne partiene som oss. Etter i overkant av 400 høydemeter er du oppe på den første toppen. (Waypoint 6)

Kvitingskjølen 2064

Fra høyde 2025 til toppen er det meget lettgått. Her er det bare å ta ut kompasskurs og følge den til du treffer den flotte varden på toppen. Her kan du ta en velfortjent pause og nyte utsikten. Det er som regel le fra vinden på en av sidene av varden.

Mot høyde 2060 og ned

Når du skal forlate Kvitingskjølen så må du ta valget om å gå samme rute tilbake eller gå over høyde 2060. Fordelen med sistnevnte er at det blir en flott rundtur med hele tre 2000-meterstopper. Ulempen er at det er en liten isbre (i hvert fall i 2021) som må krysses. Her er det ikke snakk om sprekker, men du kan få god fart nedover hvis du skulle miste fotfeste og skli nedover. Det er også noe mer grov ur på veien ned til området med vegetasjon. Vi tok rundturen og angret ikke på det.