Turistvegen over Folgefonna

Den tradisjonsrike turistveien opp til Fonnabu er en opplevelse i seg selv. Men kombinerer du den med kryssing av Folgefonna, får du en tur du sent vil glemme.

Kort oppsummert

27 km | 2 dager | Start: Sunndal | Slutt: Tokheim (Odda) | Hytte | Viderekommen (med guide)

Campingen i Sunndal er et godt utgangspunkt for turen. Da kan du lagre en del av utstyret der og pakke lett når du skal over fjellet. Det er nemlig en del hårnålssvinger og høydemeter opp til Fonnabu. Over tregrensa åpner det seg et flott høyfjellsterreng med utsikt mot Rosendalsalpene, som har beholdt sine alpine trekk etter istiden.

Folgefonna er en relativt grei isbre å krysse. På sommerhalvåret er det mulig å bli med faste guidede kryssinger. Da slipper du å bære med eget utstyr. Det gjør også turen tilgjengelig for alle uten isbrekompetanse.

Når du ankommer Holmaskjer starter nedstigningen, som er minst like bratt som stigningen opp. I starten får du panoramautsikt over Hardangervidda før terrenget endrer seg og blir mer frodig ned mot Sørfjorden. Nede i Tokheim kan du ta rutebuss tilbake til Sundal Camping.

Det er godt med vann opp til Fonnabu, men over breen og et godt stykke forbi Holmaskjer må du ha med deg drikkevann da det ikke er anbefalt å drikke brevann.

Rute ca. 27 km

Turidéen

Vi ble bitt av isbrebasillen etter at vi gikk på Hardangerjøkulen i 2017. Nå prøver vi å krysse minst én isbre på vår årlige norgestur.

Sunndal til Fonnabu

I Sunndal finner du Sundal camping. Ja det staves faktisk med én mindre "n". Campingen er et utmerket startsted for turen. Herfra har du utsikt mot fjellene og du kan skimte Folgefonna helt der oppe.

Du følger veien inn Bondhusdalen til der hvor den bratte stigningen starter. Stien heter vist nok ikke keiserstien lenger, da det bare var turister som tok turen opp til isbreen. Nå går den under navnet Gardshammarvegen, som har navnet etter setra som ligger oppi fjellet. Uavhengig av navn, er det en stigning med mange høydemeter.

Over tregrensen åpner det seg et fantastisk fjellandskap. Når du kommer opp på høyfjellet ligger isbreen på den ene siden og Hardangerfjorden med Rosendalsalpene på den andre. På veien opp går stien også forbi den ubemannede DNT-hytta Breidablikk, som er et godt sted for pause. Det meste av stigningen er nemlig nå unnagjort.

Fonnabu

Oppe ved DNT-hytta Fonnabu er det bare å senke skuldrene og nyte den fantastiske utsikten. Naturen er fin, uansett hvilken retning du ser. Få gjerne med deg solnedgangen og hvordan lyset endrer fargen på isbreen.

Over Folgefonna

Turen over isbreen er ganske enkel. Det er rundt 6 kilometer og tar noen timer, avhengig av tempo. Været kan være litt lunefullt og lufttemperaturen synker en del oppå isen, så kle deg godt. Ellers må du ikke bare følge med på personen foran, men husk også å få med deg utsikten.

Fra Holmaskjer til Tokheim

Fremme ved Holmaskjer passer det med en matbit, før du starter på nedstigningen. Nå er det de motsatte musklene som skal få kjørt seg ned mot Sørfjorden og Tokheim. Den nydelige utsikten hjelper godt på nedover de over 1500 høydemetrene det tar før du når bunnen av fjorden.

Rutebussen stopper ved Tokheim. Den kan du ta igjennom Folgefonntunnelen og tilbake til Sundal Camping.

Flere turer eller annen inspirasjon.