Kristiansand til Grimstad

Sjeldent har vi blitt overrasket over et så vakkert og variert turterreng. Attpåtil ligger det rett i vår egen bakhage. Her snakker vi om en ekte bakgårdstur.

Kort oppsummert

82 km | 3 netter | Start: Jegersberg | Slutt: Tøra | Telt | Erfaren.

Turen startet bokstavelig talt rett ut av døra hjemme. Derfra gikk vi raskeste vei inn i Jegersberg, som er vårt nærturområde. Her finnes blant annet deler av den Vestlandske handelsvei, men som på folkemunne heter postveien. Den fulgte vi inn mot Ålefjær og så opp på Borgeheia der vi overnatta første natt. Dag to passerte vi forbi Kjevik og gikk inn i skogen ved Dønnestad. Her var det mange flotte oppmerkede stier, men også noen partier som satte navigeringen på prøve. Det ble derfor etterlengtet hvile da vi etablerte oss for kvelden ved Stemtjønn.

Dag tre gikk vi inn østover mot Lillesand. I starten av etappen ble det litt navigering i ulendt terreng, før vi kunne følge traktor- og grusveier inn mot det merkede turterrenget i heiene bak Lillesand. Natten tilbrakte vi ved det flotte opparbeidede området ved Sagebakken. Siste dag ble den lengste etappen. Terrenget var imidlertid ikke så kupert og krevende som de tidligere etappene. Vi var både innom den Vestlandske Handelsvei (kongeveien) og Barnevandrerstien. Fra Rorevannet fulgte vi den gamle jernbanetraseen og stiene bak fjæreheia.

Rute ca. 82 km

Vi gikk rett over 80 km, men du må nok planlegge med en liten buffer til feilnavigering.

Turidéen

Linn spurte en dag: Tror du vi kan gå til gården til Linda? Ikke på veien, men i skogen? Det kan vi svarte jeg, uten å ha sjekket om det var mulig. Så da var det bare å finne frem kart å lage ruta.

Dette ble en tur der naturen virkelig ga oss mange flotte opplevelser. Vi nevner ikke alt det gøye vi kom over. Noe må være igjen til de som tar utfordringen ut i dette fantastiske terrenget.

Dag 1: Jegersberg til Borgeheia

Vi startet som sagt rett ut fra vår egen dør. Derfra gikk turen raskeste vei inn i Jegersberg. Det er mange ulike ruter inn i skogsområdet, men du må sørge for at du kommer deg ned til Øvre Gill. Her fortsetter postveien du skal følge nordover de neste syv kilometerne. Når du er fremme ved Kostøl må du ut på asfalten et lite stykke for å ta deg forbi bunnen av Ålefjærfjorden.

Etter at Ålefjærbekken er krysset, tar du første vei til høyre og følger veien forbi gårdene og opp på Borgeheia. Her er det godt med drikkevann og mange fine teltplasser ved tjernene du møter. Etappen er lettgått og det er få navigasjonsutfordringer.

Dag 2: Borgeheia til Stemtjønn

Dag to byr på litt flere navigasjonsutfordringer. Flere hogstfelt hadde ødelagt mange av stiene vi hadde planer om å følge. Heldigvis har Turgruppa til Tveit IL gjort en kjempe jobb med å merke opp stier. Så da fikk vi tatt igjen mye av den tapte tiden. Ned fra Borgeheia er det bare å følge en av de mange oppmerkede stiene. Da vil du komme ut nord for Kjevik Flyplass. Hvis du trenger forsyninger kan dette handles når du passerer Coop Prix Tveit.

Etter butikken følger du gangstien mot gangbroa som krysser Otra og tar deg inn i lysløypa ved Dønnestad. Her begynner stisystemet som leder deg østover og inn i mer utfordrende terreng. Her er det mange stier og traktorveier, men du må også bruke myrer og vannsystem for å finne frem. Terrenget har også mange nord-sørgående forkastninger, så det blir en del høydemeter opp og ned. Veivalg blir derfor viktig. Hvor du overnatter for dagen er avhengig av tempoet ditt i løpet av dagen, men legg deg gjerne ved et av de mange vannene.

Dag 3: Stemtjønn til Sagebakken

På den tredje dagen begynte vi å nærme oss sivilisasjonen igjen. Først måtte vi ta oss ned fra høydedraget vi hadde overnattet på. Etter dette gikk ferden stort sett videre på sti, traktor- og grusvei. Bak Gården Glastad følges traktorveien over heia til Torkelsbuene. Her venter et strekk med hardpakket grus. Belønningen får du litt senere når du går ned vakre Badstudalen sør for Ytre Eikeland og tar deg opp til utsiktspunktet på Skifjell.

Ned fra fjellet krysser du et industriområde før du kommer inn i et område som er et av turens høydepunkt. Vardehei, Austre Grimevannet og Kaldvellkniben er noen fantastiske turområder med godt tilrettelagte og merkede stier. Her er det mange gode plasser som egner seg for camp.

Dag 4: Sagebakken til Tøra

Den siste dagen ble også den lengste. Vi var invitert på middag mellom kl. 17 og 18. Så her var det bare å stå opp tidlig å gå på. Heldigvis så flater terrenget ut noe, så det ble færre høydemeter å sluke. Den vestlandske handelsvei (kongeveien) og deler av barnevandrerstien gjorde at kilometerne bare føyk av gårde. Det ble riktignok en bratt stigning, da vi valgte å gå over utsiktspunktet Store Imås ved Roresanden.

Videre langs den nedlagte Grimstadbanen er flatt og fint, men det blir en liten stigning igjen over Fjæreheia. Ved Taule tar du rett vest inn i et område med meget tett vegetasjon. Heldigvis var det noen stier og traktorveier her vi kunne følge helt frem til Tøra. Her ventet familie, middag og transport hjem.

Flere turer eller annen inspirasjon.