Lagvis bekledning
Lagvis bekledning er et supert prinsipp for å holde varmen på tur. I tillegg er det en veldig praktisk måte å regulere temperaturen etter aktivitet.
De fire viktige lagene
Den lagdelte bekledningen hjelper kroppen å holde riktig temperatur og beskytter samtidig mot været. Lagdelingen gir deg også flere kombinasjonsmuligheter og dermed mye mer fleksibilitet enn en stor foret jakke.
Hvis du svetter mye, kan du for eksempel velge å gå med netting innerst og skalljakke ytterst. Stopper du i en pause, tar du dunjakka over skalljakka for å holde varmen. Blir det kaldt, kan du ta på den isolerende ullgenseren.
De ulike lagene gjør at du fanger stillestående luft inntil kroppen. Det er luften som gir deg varme. Samtidig finnes det gode ventilasjonsmuligheter når du må bli kvitt svette. Ytterlaget beskytter deg mot regn og vind.
Du kan trygt kle deg på denne måten under alle årstider. På vinteren tar du bare med deg ei tykkere dunjakke og kanskje ei ulltrøye til. Membranplagg fungerer også bra vinterstid, problem med innvendig ising er bare en myte.
Egenskapene til de ulike lagene:
- Innerste lag - transportere fukt
- Mellomlag - Isolere og fange varme
- Skallag - Beskytte fra vind og vann
- Konserverende lag - Ta vare på varme
1. Innerste laget - transportere fukt
Hovedhensikten til det innerste laget er å transportere fukten vekk fra kroppen. Ved høy aktivitet, vil kroppen produserer mye svette for å holde temperaturen nede. Ryggen blir spesielt fuktig hvis du bærer sekk.
Fuktighet nær huden øker varmetapet betydelig. Det innerste laget bør derfor bestå av fiber som binder lite fukt og transporterer denne godt bort fra huden. Syntetiske materialer fungerer normalt best til dette.
Det innerste laget isolerer også ved at det fanger luft tett inntil kroppen. Derfor passer nettingtrøye, med det unike rutemønsteret, spesielt godt. Enten du bruker ulltrøye over netting som mellomplagg eller bare skalljakke.
Det innerste laget bør ha høy hals. Da kan du lett regulere temperaturen om du går bare med netting, eller netting og skalljakke. Vær forsiktig med å ha høy hals på både innerste lag og mellomlaget. Det kan bli trangt.
2. Mellomlag - Isolere og fange varme
Mellomlaget bør være av ull. Tykkelsen på ulltrøya varierer etter årstiden. Er det virkelig kaldt kan du gjerne ha to ulltrøyer. Fordelen med ull er at fiberen fanger den varme luften fra kroppen, selv om plagget er blitt litt fuktig.
Husk å ta av deg ulltrøya før du begynner å svette skikkelig. Det er spesielt ryggen som blir fuktig hvis du går med sekk. Start derfor heller litt kald og gå deg varm. Det holder ofte med skalljakka og det innerste laget.
Hvis ulltrøya har blitt fuktig, kan det være lurt å gå med denne litt utover kvelden i campen så den tørker opp. Hvis du er inne på hytte, er det ingen problemer med å tørke og her er ulltrøya det perfekte «inne plagget».
Ikke
tenk på å ta på deg ulltrøya hvis det blir kaldt i en pause. da er dunjakka
lettere tilgjengelig å enklere å ta på. Husk
også at ull har en tendens til å bli litt "slappere" og henge litt mer når det blir fuktig.
3. Skallag - Beskytte fra vind og vann
Den viktigste jobben til skallaget er å holde vinden ute. Sterk vind gjør det vanskelig å holde varmen og uten jakke klarer vi ikke å fange varm luft nær kroppen. Her vil jakker i tettvevd bomull eller kunstfiber fungere godt.
Er det vind kombinert med regn eller sludd, blir bomullsplagg veldig fuktige. Under slike forhold er plagg med membran suverene. Selv om den er mindre bærekraftig, fungerer de best hvis du skal ha ei jakke til alle forhold.
En annen forhold med membranjakke er at de binder minimalt med fukt. Går du med netting og membranjakke i regnvær, tørke du raskt opp i camp. De som går med ull og bomullsjakke har en langt større tørkejobb foran seg.
Membranjakka er også veldig lett. For samme vekt som en tilsvarende bomullsjakke, får du med deg ei membranjakke og ei tynn vindjakke. På litt kjølige dager fungerer vindjakka som ytterste skall utmerket.
4. Konserverende lag - Ta vare på varme
Det siste laget skal fange overskuddsvarme. Dunjakka er her det alternativet som veier minst og varmer mest. Men er det veldig fuktig på turen, kan syntetiske fiber som Primaloft som et alternativ. De tåler fukt bedre.
Det er for det meste i pauser og i camp at dette laget benyttes. Det skal være ekstremt kaldt for at det skal være behov for å gå med det konserverende laget. Isoleringsevnen til plagget kan også raskt reduseres av svette.
Hvis dunjakka blir komprimert fanger den mindre luft. Det er derfor mest fornuftig å bruke den som ytterste plagg. Er det litt regn i lufta i campen, er det lurt å ha membranjakka over dunjakka, med ullgenseren innerst.