Pakkeliste barmark

Her er en oversikt over utstyret vi pleier å ha med på tur. Men det viktigste er at du drar ut, prøver utstyret og lager din egen plan for hva du vil ha med.

Pakkeliste barmark

Dette er mer eller mindre vår faste pakningsplan for teltturer i sommerhalvåret. Vi prøver å pakke mest mulig likt og ha ting på faste plasser, uavhengig av hvilke turer vi skal ut på. Det meste av utstyret kan faktisk brukes hele året. Det er ofte også bare maten som øker på lengre turer.

Vi gjør selvsagt også små endringer. Er det meldt fint vær i lavlandet, så dropper vi regnbuksa og vottene. Men husk at man alltid kan møte kaldt vær i høyfjellet, også midt på sommeren.

Planen justeres med jevne mellomrom etter hvert som vi gjør oss erfaringer. Bilde nedenfor viser alt aktuelt utstyr, Det er sjeldent at alt dette blir med på hver tur. Det vi tar med pakkes i vanntette poser med ulike farger.

Litt om vekt

Det er betydelig vekt å spare ved å legge igjen ting eller gå for lettere alternativer av utstyret. Med en lettere sekk vil du merke at du kan bevege deg over lengre avstander eller være mindre sliten når du kommer frem.

Du vil etter hvert erfare at man kan bære en viss tyngde ganske greit. Da er det kanskje ikke verdt å ofre komfort gjennom å legge igjen utsyr. Les mer om vekt på sekken.

Om pakkelisten

Planen er delt inn i fem fargekategorier som sier noe om hvor ting pakkes.

  • Grå: På kropp
  • Grønn: Kjøkken
  • Blå: Camp
  • Rød: ekstra tøy og skift
  • Gul: Diverse utstyr

Videre er det krysset av X for det som må være med og (X) for det vi ofte vurderer å legge igjen.

Planen er også delt inn i utstyr du trenger på dagstur, hytte til tytte og telttur uten etterforsyninger.

De fleste velger en sekk som er for stor. Dette gjør at egenvekten på sekken er tung og du får plass til alt for mye, noe som igjen øker vekten. Jeg bruker en 70 liters sekk til alle mine turer med unntak av dagsturer. Den blir litt stor på turer fra hytte til hytte, men det går greit.

For de fleste passer halvhøye fjellsko med membran. Disse gir god nok støtte til ankel og god nok beskyttelse fra vann, stein og vegetasjon. På turer i telt velger jeg ofte sko uten membran fordi at disse tørker raskere enn sko med membran.

Undertøy som sokker, bokser og topp for jenter, bør være av merinoull. Undertøyet blir ofte fuktig av svette. Ullundertøy oppleves da mer komfortabelt og isolerer selv om det er ganske vått.

På overkroppen er netting med høy hals og glidelås helt suveren. Den gir grei solbeskyttelse når du har den på alene og ganske god isoleringseffekt når du tar vindjakka over. Den høye halsen gjør at du lett kan regulere temperatur mot vind og når det er varmt. Alternativt kan du bruke en skjorte eller trøye av merinoull.

Ytterst må du ha et vindtett skallag. Softshell bukse og vindjakke er alternativer som både er lette og tørker raskt. På turer i fjellet må du regne med å bli fuktig. Det er derfor her også viktig å velge tøy som tørker raskt og som tørker med kroppstemperaturen din.

Det anbefales ikke å ha membranklær som det eneste vindtette alternativet på sommerhalvåret. Det er ganske "slitsomt" å gå med over tid, spesielt når det ikke er nedbør.

På hode er en caps et suverent alternativ. Den holder på svetten og gir solbeskyttelse. Det kan være utfordrende å gå med solbriller i skog og ulendt terreng. Det eneste unntaket er på Isbre, da er solbriller et must. Skal du padle eller fiske bør du også vurdere solbriller.

Ellers bør du ha en buff og vanter lett tilgjengelig når temperaturen og vinden blir kald. Det gjør den veldig raskt i fjellet.

Av teknisk utstyr er klokke viktig. Da holder du kontroll på tid, avstand du har gått og gjennomsnittsfart. Kartmappe eller telefon til navigering må også være lett tilgjengelig.

.

På sommerhalvåret anbefales gassbrenner. Det er et system som veier lite, er enkelt å bruke og man søler ikke brennstoff. Gass mister effekt når det er kaldt. Derfor egner det seg i mindre grad på vinteren. En liten gryte på rundt 1l med lokk som også er stekepanne, passer som kokesystem.

På lengre turer er det lurt med to vannflasker. Da har du en ekstra hvis den ene skulle forsvinne. Det kan også være at du må gå litt for å hente vann, spesielt hvis du bor i telt. Da er to vannflasker lurt. 0,75 flaske med drikketut er mest effektivt. Den er lett å fylle, lett å drikke av og kan plasseres på siden av sekken. Den andre kan gjerne være en litt mer robust Nalgene flaske. En gjennomsiktig flaske er grei å ha når du skal se etter rent drikkevann. Termos har jeg ofte med på småturer der kokesystemet ikke er med,

Frokostblanding lager du selv hjemme og oppbevares i plastikkposer. Det skaper minst vekt, volum og søppel. Så heller du bare maten oppi skåla og fyller på med smør og kokende vann. Det samme gjør jeg med den frysetørkede middagen. Velg en type og hell alt over i en plastikkpose. Da unngår du virkelig mye søppel på turen.

Under marsj, fungerer ferdigsmurte polarbrød og nøtteblanding veldig bra. Det gir et avbrekk fra maten i skål. gir godt med næring og er lett tilgjengelig. Kaffe, kakao og smør har jeg på egne beholdere for å beskytte innholdet.

Teltet er en av de tingene som veier mest. Det kan også være en av dine dyreste investeringer. Husk at du skal tilbringe veldig mange timer av turen i teltet. Hvis det blir dårlig vær, er teltet enda viktigere. Litt god plass og beskyttelse er noe jeg virkelig anbefaler.

Både Hilleberg og Hellsport har firesesongs tunelltelt med romslig fortelt og lav vekt. Disse teltene koster riktignok en del, men de kan brukes til alle årstider og varer nesten livet ut.

Jeg pleier også å ha med en liten uisolert jervenduk. Den veier ikke så mye og passer ypperlig å krype inn i hvis det er dårlig vær under lunsjen eller for å lage tak over uteområdet i camp. Den gir også en ekstra trygghet som alternativ bivuakk hvis det skulle skje noe med teltet.

To liggeunderlag har blitt en standard for de fleste. Et oppblåsbart liggeunderlig gir en utrolig økning i komfort. Kombinert med et skumunderlag gir det veldig god isolasjon. Skumunderlaget er også greit å ha hvis det oppblåsbare punkterer, hvis du vil ligge mykt foran bålet eller sette deg ned under lunsj. På dagsturer holder det ofte bare med et sitteunderlag.

Soveposen er en annen viktig investering. Det er få ting som er verre enn å være kald når du skal sove. En 3-sesongs dunpose er både varm, har lav vekt og er lett å komprimere. Ulempen er at den er dyrere og kan miste isoleringsevne hvis dunet blir fuktig eller skitten. En innvendig lakenpose kan brukes for å øke temperaturen litt og redusere behovet for å vaske dunposen.

Bruker du lærsko og er på langtur vil skopuss være lurt for å beskytte skoene. En litt robust plastpose passer bra som søppelpose.

Toalettsaker er veldig individuelt. Men det bør inneholde solkrem, tannpuss, håndkle og/eller våtservietter til vask av kroppen, lypsyl, Paracet, halstabletter, ørepropper og nødvendig medisin. Andre ting kan være såpe, sovemaske og deodorant. Jenter må ha tilstrekkelig med produkter til menstruasjon.

Ekstra tøy består av skift som brukes i camp og tøy til kaldt vær. Skiftet er alltid ullbekledning som reguleres noe etter hvor høyt over fjellet vi skal overnatte. I høyfjellet i 1000-1500 meters høyde er det lurt med ullsokker, ulltrøye og longs i soveposen. I lavlandet holder det ofte med litt mindre tøy. Du må uansett ha et komplett skift du kan ha på deg i camp hvis klærne du har gått i er vått.

Når det kommer til ekstra tøy, er det også avhengig av hvor høyt i fjellet du skal bevege deg og værmeldingen. Vind og vanntett bekledning bør alltid være med der det er fare for lav temperatur. Votter og ei god lue er ofte også nødvendig for å kunne holde varmen når det regner sidelengs eller regnet er på vei over til sludd.

Shorts er et godt alternativ å bruke for å gå rundt på hytte, camp eller hvis du skal ta deg et bad i områder med mye folk.

På turen må du alltid ha med et minimum av førstehjelp. Det er også mulig å utvide førstehjelpssettet med ting til reparasjon. Det kan være sysaker, ekstra skolisse, tape, lappesaker til liggeunderlag og andre ting for å gjøre små reparasjoner.

Når det kommer til det elektroniske er det alltid lurt med en hodelykt, selv om det er veldig lyst på sommeren. Alternativt har telefonen også en lykt. I tillegg bør det være med powerbank og ladekabler til alt av elektronisk utstyr.

Når vi har pakket for telttur i høyfjellet veier sekken rett under 15 kg uten gass, mat og vann. Da inneholder den flere felles ting som førstehjelp, telt og elektronikk. Les mer om hvordan vi pakker sekken vår.