Romsdalseggen

Romsdalseggen har blitt en av Norges klassikere på lik linje med Besseggen, Prekestolen og Trolltunga. Fjellturen lever så absolutt opp til forventningene som en av våre beste turer. 

Kort oppsummert

11 km | 6-7 timer | Start: Venjedalssetra | Slutt: Åndalsnes | Merket sti | Viderekommen

I sesongen går det flere daglige bussavganger fra Åndalsnes til Venjedalssetra hvor turen over Romsdalseggen starter. Dette er absolutt å anbefale, for da slipper du å hente bilen senere på dagen. Husk at det er mange som kan tenke seg å gå denne vakre fjellturen på godværsdager, så vær tidlig ute for å få plass.

Fra parkeringen ved Venjedalssetra går det ganske umiddelbart rett opp. I dette partiet følger du også en bekk hvor du kan fylle vann. Etter dette blir det færre muligheter for vannfylling, så sørg for å ha med nok vann for hele turen. Det kan bli en varm og lang dag over eggen.

Det er opp til høyde 1178 at den hardeste stigningen kommer. Men belønningen kommer når du bikker kanten. Da får du nydelig utsikt ut over Romsdalen med alle de kjente fjellformasjonene som Romsdalshornet og Trollveggen. Har du ekstra krefter, er det mange som også får med seg avstikkeren opp til Blånebba (1320 m).

Fra høyde 1178 går ferden videre mot Mjølvafjellet. Men før dette må turens mest spektakulære parti forseres. Halsaskaret er både luftig og bratt. De med høydeskrekk kan trøste seg med at det er raskt å forsere dette punktet. Etter Mjølvafjellet (1216 m) starter nedstigningen. Man er nå rundt halvveis på etappen.

Etter at vi tok turen, har gondolen kommet til. Ved Nesaksla kan du derfor nå velge om du vil gå ned stien og skjerpatrappene eller ta gondolen ned til sentrum. Uansett, kan du kjøpe noen forfriskninger i restauranten.

Turidéen

Vi hadde hørt så mye om denne turen. Derfor la vi inn et stopp i Romsdalen på vår ferd fra Geiranger til Dombås.

Opp til høyde 1178

Ved parkeringen starter turen ca. 400 meter over havet. De første fire kilometerne er stort sett stigning. Hele 800 høydemeter må til før man er oppe på selve eggen. På høyde 1178 kan du ta deg en velfortjent pause og fylle på med noen kalorier. Mens du sitter og nyter maten, kan du også nyte en av de fineste utsiktene Norge har å by på.

I Romsdalen finnes det utallige topper som bare venter på besøk. Hvis du ikke våger deg opp på noen av dem, er et nesten like godt alternativ å beskue de unike formasjonene med utsikt fra Romsdalseggen.

Langs eggen mot Mjølvafjellet

Vel oppe i høyden, er det tid for å sette kursen nord-vestover over eggen mot Åndalsnes. Det første du må ta fatt på er det noe utfordrende partiet opp mot Mjølvafjellet. Her er det både et litt smalt parti ved Halsaskaret og en klyving som har noen litt bratte parti opp mot toppen på 1216 meter over havet.

Men det er på ingen måte områder som er usikre. Det er også satt opp kjettinger på de mest utsatte stedene. Det går helt greit å ha med familien så lenge det er kontroll på de aller minste. Mjølvafjellet er et nytt fantastisk utkikkspunkt. Både over selve Romsdalseggen, men også hele Romsdalen.

Nedover til Åndalsnes

Fra det høyeste punktet på Mjølvafjellet går det gradvis nedover, kun avbrutt av noen små stigninger. Etter hvert som du nærmer deg Åndalsnes, vil du kunne se både sentrum og gondolen. Den originale ruten går ned stien hvor det nå har kommet en del Skjerpatrapper. 

Nedstigningen tærer godt på muskulaturen, så gondolen er et alternativ hvis beina begynner å bli møre. Skal du innom utsiktspunktet Rampestreken, må du imidlertid bevege deg rundt 150 meter nedover fra gondolen. Her kan det bli en del kø rundt utsiktspunktet, så det er ikke sikkert det er verdt turen ned på folksomme dager.