Stetinden

Stetinden lever virkelig opp til forventningene som Norges nasjonalfjell. Hvis du ikke vil klatre ut på selve toppen, er turen til Halls fortopp et fint alternativ.

Kort oppsummert

1391 moh | 11 km | 8-11 timer | Start: parkeringen ved Storelva | Sti til fortoppen | Erfaren, klatring 4+

Normalveien til Stetind fra Halls Fortopp er en fantastisk tur for de som ønsker en spektakulær naturopplevelse. Skal du helt opp på toppen kreves det sikringsutstyr. For de fleste vil det være lurt å støtte seg på guider som både kan klatrefaget og kjenner fjellet. For det kan bli en lang og krevende dag hvis klatringen tar mye tid.

Turen starter ved utløpet til Storelva, litt over en time i bil fra Narvik. Fra parkeringen er det 1300 høydemeter opp til Halls fortopp hvor klatringen starter. Stien opp går først gjennom bjørkeskog, før det over tregrensa gradvis går over til et mer bart terreng og løsmasser. Siste stykket opp til fortoppen går i bratt ur, men her viser stien vei.

Klatringen er ikke av det vanskeligste slaget, men meget spektakulær. Det starter med vandring over et skrått fjellparti (sva). Det kan ta pusten av de fleste, for her er det flere hundre meter rett ned. Etter litt enkel klyving nedover, kommer fjellhyllene hvor man får litt pause før man skal ut på "de ti forbitrede fingertak". Det er gode fingertak, men ingen fottak. Så her må du ut med rompa for å få vinkel og friksjon fra fotsålene inn mot fjellet.

Videre er det enkel klyving til toppen, hvor man kan vurdere sikring. Toppen er nesten helt flat, så her passer det godt med en pause for å spise litt og nyte utsikten. På vei tilbake går man på eggen ut på "Mysosten". Det var denne man klatret rundt tidligere, men nå rappellerer man herfra og ned til fjellhyllene igjen. Så er det bare å ta samme vei tilbake til fortoppen. 

Det er veien ned som kanskje sliter mest på musklene. Du kjenner det dagen derpå. På turen brukte vi rundt 3 timer opp til der hvor klatringen startet. 1 time og 45 minutter ut til toppen. Etter en halv time pause brukte vi litt over 1 time tilbake til fortoppen og 2 timer på turen ned. Totalt ble det nesten 9 timer.

Merk at ruta kun er til illustrasjon. Skal du klatre må du sette deg inn i klatreføreren hos Narvik klatreklubb.

Turidéen

Det var onklene til Linn, Kjell og Svein, som tok oss med på denne turen. Det var faktisk den første toppen vi besteg sammen. Og dermed var en familietradisjon startet.

Fra parkeringen

Turen starter ved parkeringen i bunnen av Storelva. Fra Narvik er det én time på E6'en og 15 minutter videre på Rv 827. Parkeringsplassen har god plass til flere biler. Det er også mulig å fylle vann i starten og noen flere plasser på veien opp. Det er enn relativ lang anmarsj før man når Halls fortopp, så du trenger vannet.

Det er mulig å følge en godt oppgått sti helt til der hvor klatringen starter. I begynnelsen går stien ganske slakt langs elva, men på vei ut av tregrensa begynner stigningen for alvor. Det er hele 1300 høydemeter man må sluke før fortoppen. På veien kan det derfor være lurt å stoppe opp litt for å hvile og studere toppen av Stetinden. Om noen timer står du der oppe og nyter utsikten utover Ofotfjorden.

Klatring fra Halls fortopp

Det er først ved fortoppen at du virkelig får sett hvor flott fjellet er. Stetinden, eller Stetind som den også kalles, stikker opp som en knivsegg der den ruver over landskapet. Halls fortopp er i seg selv et fantastisk turmål. Om du trenger ly, finner du det kanskje nord-vest for fortoppen. Her kan også noe av utstyret legges igjen før klatringen starter.

Klatringen starter med et skråstilt sva. Det kan nok oppleves som litt skummelt. Her gjelder det å stole på friksjonen til sålene. Videre er det ganske enkel vandring og klyving ned til fjellhyllene. Det er den voldsomme høyden ned som gjør at sikring er nødvendig.

Fjellhylla gir en liten "pause" før man skal ut på et av de mest spektakulære partiene. Her skal du gå sidelengs bortover en stupbratt fjellside på mangehundre meter med bare fingrene som tak. Heldigvis er takene gode. Men du bør både være komfortabel med høyder og ha sko med god friksjon. Etter fingertakene er det lett klyving oppover en relativ bred egg mot toppen. Sikring gir større trygghet her, selv om det ikke er nødvendig.

Toppen

Toppen gir 360 graders panoramautsikt over fjellene rundt Narvik, Vestfjorden, Lofotveggen og det ufremkommelige landskapet inn mot Svenskegrensen. Selv om nesten alle fjell i området er spisse, er Stetinden nesten helt flat. Den kjente polfareren og marinejegeren, Rune Gjeldnes, landet faktisk en gang i fallskjerm på den flate toppen.

Tilbake til fortoppen

Veien tilbake byr også på et par spreke utfordringer. Etter en kort vandring kommer eggen som leder bort til "Mysosten". Den er ikke så vanskelig å forsere. Her sitter du skrevs over eggen, med ett bein på hver side. Da får du god stødighet, men høyden på hver side kan oppleves svært skremmende.

Fremme ved "Mysosten" venter en ny utfordring. Her skal du rappellere eller bli firt ned til hyllesystemet. Avstanden ned er nok på 10-15 meter. Vel nede på fjellhylla følger man bare samme vei tilbake. Du må klyve opp et litt bratt parti fra fjellhyllene før man kommer opp på det skråhellende fjellet, som kunne oppleves litt ekkelt.

Den lange veien ned

Tilbake på Halls fortopp er det bare å stålsette seg for veien ned. For det blir en lang tur hvor musklene får jobbet godt med å bremse kroppen. I starten er det litt løsmasser på vei ned det bratteste partiet. Etter hvert går steinura over i mer fast sti og da er det bare å nyte utsikten utover fjorden.