Frokostblanding til turen

Hjemmelaget frokostblanding er en genial måte å sikre nok næring på turen. Det krever litt mer arbeid enn ferdiglaget turmat, men resultatet er mye bedre.

Kort oppsummert

Hjemmelaget frokostblanding blir både billigere og bedre. Du har full kontroll på næringsinnholdet, det blir mye mindre søppel og du har alle porsjonene i en og samme plastpose. På morgenen heller du bare frokostblanding oppi skåla, legger til en smørklatt og fyller på med kokende vann. Da slipper du også å vaske opp gryta.

Når du lager blandingen, måler du en dagsporsjon og ganger opp med antall dager på tur. Det lønner seg å bruke runde tall, da er det lettere å regne. Til denne turen lagde jeg 8 x 150 gram. Med smør, gir dette rundt 800 kalorier pr. porsjon. Lag gjerne en ekstra porsjon som nødrasjon. Frokostblanding fungerer også med kaldt vann.

Hjemmelaget frokostblanding

En dagsporsjon på 150 gram frokostblanding passer godt på turer med hardt arbeid. Mengden varierer selvsagt i henhold til kjønn, kroppsbygging og intensitet. De fleste vil trenge en plass mellom 100-200 gram pr dag. Her er det bare å prøve seg fram. Rett før du heller på kokende vann legger du i 25 gram smør for å øke kaloriinnholdet.

Oppskrift 150g porsjon:

 • 109 gram lettkokte havregryn
 • 20 gram melkepulver
 • 20 gram sukker
 • 1 g salt
 • Kanel etter smak
 • 25 gram smør (Oppbevares i egen boks)

Når du lager blandingen, bør du holde deg til runde tall. Det gjør det lettere å regne ut hvor mye du trenger på turen. 10 dager med denne oppskriften gir eksempelvis 1500 gram frokostblanding og 250 gram smør.

Hvis du ønsker å øke kalorimengden, kan smørmengden økes til 50 gram. Test det ut et par ganger før du planlegger med så mye smør. Det kan være at smørsmaken blir for dominerende.

Næringsinnhold

Riktig næringsinnhold er helt avgjørende for å ha nok krefter på tur. Da er både kalorier og næringsinnhold viktig.

Kaloriregnskap pr. gram:

 • 3,9 kalorier i ett gram lettkokte havregryn.
 • 5,0 kalorier i ett gram melkepulver.
 • 4.0 kalorier i ett gram sukker.
 • 0,0 kalorier i ett gram salt.
 • 2,5 kalorier i ett gram kanel.
 • 7,4 kalorier i ett gram smør.

150 g frokostblanding gir da 604 kalorier. Med 25 gram smør øker kalorimengden til 790 kalorier.

(109 gram lettkokte havregryn x 3,9 = 425 kalorier, 20 gram melkepulver x 5 = 100 kalorier, 20 gram sukker x 4,0 = 80 kalorier, 25 gram smør x 7,4 kalorier = 185 kalorier).

Frokostblanding med smør ender da på totalt 175 gram. Frokosten er den primære tilførselen av karbohydrater og kostfiber i løpet av dagen, men melkepulveret og smøret gjør at det er gode mengder med fett og protein også. Du bør også få i deg noen karbohydrater i lunsjen, for eksempel polarbrød.

Noen liker å erstatte smør med matolje. Matoljen har høyere energitetthet med 9 kalorier pr gram, men smør inneholder vitamin A, D og E. Sammen med Nan 2 melkepulver, som har rikelig med tilsatt vitaminer og mineraler, vil smør dekke dagsbehovet for vitaminer på en god måte.

Pakking og tilberedning

Frokostblandingen pakker du i en brødpose før du legger den i en mer robust vanntettpose. Da er maten sikret mot vann, rifter og andre påkjenninger. Smør bør du kutte i terninger på 25 gram og oppbevare i en plastboks med lokk.

Hvis det ikke er måleskala på skålen din, setter du en strek når du har riktig dagsporsjon oppi skåla. Da vet du hvor mye du skal helle oppi hver dag.

Mer om mat og drikke eller annen kunnskap.