Lodalskåpa - Vestlandsdronninga

Det er ikke tilfeldig at toppen bærer dette rojale navnet. Er du heldig å få oppleve fjellet i klarvær, finnes det knapt bedre utsikt i Norge.

Kort oppsummert

2083 moh | 22 km | 10+ timer | Startpunkt: Bødalen | Umerket løype | Erfaren | Guide anbefales, Isbre

Innerst i Lodalen ligger Bødalen. Følger man veien mot Bødalssetra til endes kommer man til en parkeringsplass som også er turens startpunkt. Fra parkeringen fortsetter man forbi seteren og innover den vakre dalen. Når man nærmer seg Sætervatnet, går man østover i stikrysset mot Bohrsbreen. Her skal man opp Brattebakken, krysse breen og ta seg opp til Veslekåpa. 

Videre må et parti med en del bresprekker krysses før man kan klyve opp på selve Lodalskåpa. Nyt utsikten på toppen og ta samme rute ned igjen. Dette er en ganske lang tur. Guide anbefales for breføring og rutevalg. Skal du gjennomføre denne turen alene bør du være i god form og ha utstyr og erfaring for å krysse isbre.

Turidéen

For ei god stund tilbake fikk jeg et frilufsmagasin av Linn. Her kunne jeg lese om Dronning Sonja sin bestigning av Lodalskåpa i 1990. Så da vi var i Loen, ble dette en topp vi bare måtte prøve oss på.

Til startpunktet

Fra Loen kjører du inn Lodalen langs Lovatnet. Ved enden av vannet svinger du opp Bødalen mot Bødalsetra. Her finnes det godt med parkering. Her starter også turen. Det er lettgått forbi seteren før det virkelig blir bratt. Det er tross alt 1500 høydemeter som skal tas.

Mot toppen

Etter flere bratte oppstigninger når man etter hvert snøen og Veslekåpa (1988) passeres. Vi var spesielt heldige for skydekket startet samtidig å gi slipp på Lodalskåpa. Endelig fikk vi et blikk av dagens mål.

Siste klyving

Fra Veslekåpa er det litt isbre som må krysses før man når bort til fast fjell igjen. I denne breen er det et par veldig store sprekker. Når breen er krysset, er det bare å ta av stegjern og klyve de siste hundre høydemetrene til toppen.

Varden på toppen

Vel oppe, er det bare å nyte utsikten. Vi fikk faktisk en helt vindstille dag der oppe. Derfor tok vi rundt én times pause. Så oppdaget vi en "strimmel" av mennesker på vei opp. Vi fant ut at det beste var å komme oss raskt ned før det ble for folksomt.

1500 høydemeter ned

Med det fine været ble nedturen ingen "nedtur". Siden vi gikk opp i lavt skydekke, fikk vi nå muligheten til å se det utrolig vakre landskapet. Den frodige Bødalen er spesielt vakker.