Romsdalshornet - nordveggen

"Hornet" er en av Norges mest ikoniske topper. Den er heller ikke så utilgjengelig som man skulle tro, hvis man takler litt høyde og får hjelp av noen som kan klatrefaget. 

Kort oppsummert

1550 moh | 3 km | 6-8 timer | Start og slutt: Parkeringen ved Hornvatnet | Sti og fjell | Erfaren. klatring

Linn tøffer seg mellom de tre vardene på toppen. Romsdalen i bakgrunnen.
Linn tøffer seg mellom de tre vardene på toppen. Romsdalen i bakgrunnen.
Romsdalshornet inngår i et knippe ikoniske topper som man bare må bestige hvis man har blitt litt glad i bratte fjell. Fra Åndalsnes er det rundt 25 minutter i bil til turens start i Venjesdalen. Første del av turen går i bratt stigning opp steinur før klatringen starter opp nordveggen. Toppens plassering gir utsikt ut over fantastiske Romsdalen og velkjente terrengformasjoner som Trollveggen, Romsdaleggen og Vengetindane. Raskeste vei ned fra toppen er rappell samme vei som klatringen opp. Hvis du ikke har klatreerfaring, må du ha med guide.
Ruta opp nordveggen sett fra nord. Kilde: Alltrails.com
Ruta opp nordveggen sett fra nord. Kilde: Alltrails.com

Turidéen

Det var onkel Kjell som satt oss på sporet av Romsdalshornet. Han har faktisk tatt initiativ til nesten alle toppene som storfamilien har besøkt.

Fra parkeringen ved Hornvatnet

Fra sentrum av Åndalsnes går ferden langs fylkesvei 64 inn Isfjorden. Her tar du av til høyre og følger skiltingen mot Liabygda. Etter hvert svinger du av fv177, over på grusvei og forbi gokartbanen. Så er det bare å finne avstikkeren som fører deg langs elva Venjeåa og opp dalen. Veien er privat, og du må regne med å betale bompenger. Etter at Venjesdalsvatnet er passert, er det parkering noen hundre meter nord-øst for Hornvatnet.

Veien opp til Romsdalshornet starter, som mange andre topper, med en drøy anmarsj i steinur. Fra parkeringen er det mulig å følge flere ruter, men den raskeste går på nordsiden av Hornvatnet. I starten er det gått opp en sti, men etter hvert går det over til steinur. Et slakere alternativ er å gå opp lenger nord i nærheten av Litlefjellet. Det er tross alt over 500 høydemeter før man når foten av nordveggen, så alle kreftene må ikke brennes av i starten.

Les mer om ord og utrykk som brukes i klatring.

Opp nordveggen

Etter den noe spektakulære fjellformasjonen "gapet" er passert, kommer et lite parti klyving før innsteget. Da står man på ca. 1300 moh og har rundt fem taulengder før toppen nås. Klatringen er ikke mer utfordrende en å klatre i litt høye trær. Graderingen er mellom 2-4. Det er noen partier midtveis som enkelte kan oppleve som bratt og utfordrende, men det er gode tak og godt fotfeste på hele ruta. Da er heller eventuelle steinsprang utløst av klatrere ovenfor en større utfordring. Det anbefales på det sterkeste å være førstemann i veggen.

Toppen

Toppen er en skikkelig godbit. I godvær ser man ut Romsdalen med kjente terrengformasjoner. Kjente topper står på rad og rekke, så her er det bare å se seg ut neste utfordring. Går du litt innover toppen, forbi vardene, finner du også en liten steinhytte. Mørke skyer og torden i horisonten gjorde imidlertid at pausen på toppen måtte bli av det litt kortere slaget. Etter noen raske brødskiver startet vi på rappellen ned.

Ned fra toppen

Mens veien opp til tider har noen bratte utfordringer, blir det en fordel på vei ned. Nordveggen har forberedte rappellfester og det tar rundt fem rappeller før man er nede igjen der hvor man startet.

Rappelleringen er ikke så krevende. Veggen er ikke loddrett, så det er få plasser hvor man henger fritt. Så lenge man har godt feste for beina og tar det rolig, så er dette en rappellering som de fleste klarer.

Du kan lese mer om guiden vår Jonas på Vertikale Eventyr.