Trolltunga

Trolltunga er en spektakulær fjellformasjon, men har dessverre blitt en turistfelle av dimensjoner. For å unngå den verste trafikken, kan overnatting inne på fjellet være løsningen.

Kort oppsummert

20 km | 7-8 timer | Start og slutt: Mågelitopp | Merket sti | Viderekommen

Turen inn til Trolltunga er nok både lenger og hardere enn folk ser for seg. Selve fjellturen starter på Mågelitoppen (P3). For å kunne parkere her oppe må du ut med ganske mange hundrelapper i bompenger og parkeringsavgift. Flere velger derfor å parkere ved Skjeggedal (P2) for å redusere kostnaden.

Da kan du enten velge å ta skyttelbuss eller gå opp bakken til Mågelitoppen. Det billigste alternativet er å gå fra  Tyssedal (P1) eller rett og slett ta bussen fra Odda. Men husk at turen fra Mågelitopp er 20 kilometer tur-retur.

Fra parkeringen er løypa merket rundt hyttefeltet og på vestsiden av vann 852. Turens eneste virkelige bratte stigning er opp Gryteskaret og inn i Trombeskar. Rundt 300 høydemeter er det opp til høydedraget man følger helt inn til Trolltunga. Etter denne stigningen er det bare noen mindre kuperte partier.

Terrenget er imidlertid ikke lett. I tillegg til å være småkupert med stigninger på 50-100 høydemeter, er det svært værutsatt her. Siden turen i stor grad ligger over 1000 høydemeter, regnes dette for høyfjell. Du må derfor være forberedt på svært hurtige værskifter med tåke, kraftig nedbør og sterk vind.

Øverst i trombeskaret er det et stikryss på DNT sitt løypenett. Her skal man velge den sørlige ruten ned mot Store Floren. Det er rutas laveste punkt, hvis man ser bort fra startpunktet. Her finnes også første nødbu. Videre krysses kraftgata som fungerer som en ledelinje frem mot Endanut. Her er et stikryss hvor man også kan gå feil.

Stien rundt Tyssebotn går i et parti med lite vegetasjon og mye stein. Selv om man nå er nærme Trolltunga, er det fortsatt to kilometer igjen med litt krevende terreng. På dager med mye folk, vil man etter hvert snart skimte køen av folk som står stilt opp for å få tatt bilde ute på selve tunga. Ruta er veldig godt merket.

Turidéen

Vi hadde egentlig ingen planer om å besøke Trolltunga. Men da vi passerte Kinsarvik kom ideen plutselig opp. Det var uaktuelt å gå i tog innover fjellet, så vi gikk inn på kvelden og overnatta i telt.

Fra parkeringen ved Mågelitopp

Uavhengig av hvilken måte du kommer deg opp på Mågelitopp, er den verste stigningen da gjennomført. For å spare muskulaturen, bør du nok benytte deg av motorisert transport til toppen. 

Turen inn mot trolltunga starter litt vest for parkeringen. Stien er nå lagt rundt hyttefeltet. Dette er sikkert gjort for at hytteeierne skal unngå å bli plaget av titusener av turister som passerer hver sesong.

Etter at man har rundet vann 852 følger merkingen mot Gryteskaret. Her er turens bratteste stigning, med mindre du startet nede ved Skjeggedal. Stien opp Gryteskaret er ganske nedslitt og varierer mellom løsmasser og rent fjell. Generelt så er stien inn til trolltunga på mange plasser slitt helt ned til barfjellet.

Den nedslitte naturen akkompagneres flere steder av store skilt, brøytestikker i metall og nødbuer. Dette har nok blitt en nødvendighet for å øke sikkerheten til dårlig forberedte turister.

Trolltunga

Turens vakreste sted er uten tvil inne ved selve Trolltunga. Her får du nydelig utsikt utover det regulerte Ringedalsvatnet med Folgefonna i bakgrunnen. (Du kan lese mer om vår tur over Folgefonna).

Det er ikke så veldig mange gode teltplasser rett i nærheten av Trolltunga, men du finner et par som fungerer greit nok. Trekker du litt lenger unna finner du flere flate plasser med myk vegetasjon. Drikkevann er det imidlertid godt med i relativ kort gangavstand.

Bortsett fra de som sover i de oppvarmede glampingteltene på Endanut og en eller annen friskus som løper inn på morgenen, er du sannsynligvis helt alene inne i fjellet og kan ta de obligatoriske bildene i ro og mak.

Veien tilbake

Veien hjem byr ikke på mange overraskelser. Du følger nøyaktig samme rute tilbake. Har du overnattet inne i fjellet, anbefales det absolutt å stå opp tidlig å sette kursen hjemover før strømmen av mennesker starter for alvor.

Hvis vi skulle ha valgt på nytt hvordan vi besøkte Trolltunga, hadde det nok blitt som en del av en tur på vestsiden av Hardangervidda. Da hadde vi unngått den lite innbydende stien inn fra Mågelitopp.