Galdhøpiggen fra Spiterstulen

Hva med å bestige Norges høyeste fjell på en litt annen måte enn alle andre? På vei opp fra Spiterstulen får du i tillegg med deg Svellnose (2272 m) og Keilhaus topp (2355 m) som bonus.

Kort oppsummert

2469 moh | 12 km | 7-8 timer | Start: Spiterstulen | Tidvis sti, merket | Viderekommen

Mange har en drøm om å en gang stå på toppen av Norges høyeste fjell. De fleste velger den korteste ruta fra Juvasshytta. Her må du imidlertid gå i tog med veldig mange andre i tau over Styggebreen. Fra Spiterstulen får du riktignok flere kilometer og høydemeter i beina, men du er fri som fuglen og får en helt annen utsikt på turen.

Spiterstulen ligger 30 min kjøretur fra avkjøringen på fylkesvei 55 over Sognefjellet. Den smale veien slynger seg opp flotte Visdalen. Det er passeringsavgift hvis du kommer med bil, men på sommeren går det buss fra Lom.

Fra parkeringen på Spiterstulen, 1100 meter over havet, går det merket sti over elva Visa og inn starten av fjellet. Første delen av turen er det ganske bratt før det flater ut på rundt 1800 meter over havet. Det er i dette partiet du får første glimt av Svellnose (2272m). Videre kommer eggen som leder til Keilhaus topp (2355m).

Nå har du isbre på begge sider og hytta på toppen av Galdhøpiggen blir etter hvert synlig rett foran deg. Foruten om toppen, er dette rutas vakreste parti. Fordelen med at du skal gå samme vei tilbake er at du får tid til å nyte utsikten på veien ned igjen også.

Avstand på toppturene er tur-retur.

Turidéen

På norgesturen i 2019 fikk vi besøk av familien. Ingen av oss hadde vært på Galdhøpiggen før, så dette ble den perfekte anledningen for å bestige Norges høyeste fjell.

Veien opp

Spiterstulen tilbyr alle fasiliteter for den som har lyst til å bo litt komfortabelt i fjellheimen. Vi valgte imidlertid teltlivet denne sommerkvelden. Det er jo få ting som kan måle seg med middag på grillen og noe godt å drikke når man er tilbake i teltcampen. Vi kunne jo ikke være inne når høyfjellet bydde på et så flott vær.

Over Visa er det permanent helårsbro. Den rolige starten blir raskt avbrutt av en kontinuerlig bratt stigning de neste timene. Hele 700 høydemeter må forseres de første tre kilometerne før det etter hvert flater noe ut.

På rundt 2000 moh begynner det å bli bratt igjen. Men i motsetning til det første bratte partiet, får du nå nydelig utsikt. Stien følger eggen opp til Svellnose på spektakulært vis. Dette er turens første "offisielle 2000-meterstopp. På resten av turen har du utsikt til Svellnosbreen og Styggebreen på hver side av eggen hele veien til toppen.

Toppen

På toppen av Norges høyeste fjell finner man av alle ting en betjent hytte som selger noe å putte i kroppen og diverse suvenirer. Jeg anbefaler å ta med seg mat og drikke i sekken og heller bruke tiden på utsikten. I og rundt hytten vrimler det nemlig med mennesker.

Du kan for eksempel ta turen til høyde 2438. Her får du en fantastisk og uforstyrret utsikt utover den sørlige delen av Jotunheimen og Hurrungane. På klarværsdager kan du enkelt se Skagastølstindane og Fannaråki i sør-vest.

Veien ned

Veien ned byr på mange måter på en finere utsikt enn veien opp. I stedet for å stirre inn i fjellet mens du leter etter sted å plassere føttene, kan du nå løfte hode og skue utover den østlige delen av Jotunheimen.

Spiterstulen

På stien ned det bratteste partiet kommer etter hvert Spiterstulen til syne. Teltcampen befinner seg på vestsida av elva og noen av de fineste plassene ligger helt sør i området.