Hvordan pakke sekk

Når du pakker sekken bør du tenke på riktig vektfordeling, at viktige ting er tilgjengelig og at innholdet er godt beskyttet fra omgivelsene.

Pakke sekk - oppsummert

Moderne sekker har et bæresystem som fordeler vekten ganske godt, uavhengig av hvor du plasserer tøy og utstyr. Men turen vil oppleves enda bedre hvis sekken er riktig pakket. Dette gjelder spesielt hvis sekken er tung.

Tre grunnleggende prinsipp man ønsker å oppnå:

  1. Vektfordeling: En kompakt sekk der det tyngste er inn mot ryggraden.
  2. Tilgjengelighet: Det du trenger mest må være lett tilgjengelig.
  3. Beskyttelse: Innholdet må beskyttes fra vann, støt i bakken og rifter fra vegetasjon.

Det er sjeldent mulig å tilfredsstille alle prinsippene fullt ut. Det beste er at du lager deg et standard oppsett. Så gjør du små justeringer ut ifra hvilket utstyr som kreves for hver enkelt tur.

Ned "ville" Kvanndalen er det godt med en stabil og kompakt sekk.
Ned "ville" Kvanndalen er det godt med en stabil og kompakt sekk.

Plassering av ting i sekken

Vi kan grovt dele sekken inn i fire områder. Inndelingen sikrer god vektfordeling og tilgjengelighet til utstyret i sekken. Sekken bør pakkes så kompakt som mulig. Unngå at ting henger og dingler utenpå sekken. Husk også at en stor sekk har et større vindfang i dårlig vær.
Prinsipp for å fordele vekt i sekken og ha ting tilgjengelig.
Prinsipp for å fordele vekt i sekken og ha ting tilgjengelig.

Robust

Nederst i sekken pakker du robuste ting som tåler en trøkk. Dette er det området på sekken som er mest utsatt for støt. De fleste sekker har også egen glidelås i bunn og mulighet til å atskille bunnrommet fra midten. Det gjør at det også passer bra å lagre de skitneste tingene lavest.

Her plasserer du bivuakksko, skopuss og søppelposen. Over dette plasserer du teltet. Det er middels tungt og bør derfor plasseres inn mot ryggraden. I tillegg gjør plasseringen i bunnrommet at du slipper å åpne opp resten av sekken for å sette opp teltet. Noe som er spesielt nyttig i regnvær.

Tyngst

Inn mot ryggraden plasserer du det tyngste og det som skal være minst tilgjengelig mens du er under marsj. Sekken blir mer håndterbar og mindre vinglete hvis mesteparten av vekten plasseres her. Dette er normalt matposen, sovepose og ekstra tøy.

I toppen av klesposen bør dunjakka ligge, så den er klar når du stopper opp. Kokesystemet bør ligge over matposen. Da er det lett tilgjengelig hvis du ønsker å varme kaffevann til lunsjen. (NB! Bruker du flytende brennstoff, bør dette lagres i bunnen av sekken grunnet faren for lekkasje).

Lettest

Bak på sekken og lengst unna ryggraden bør de lette tingene plasseres. Det er skum- og oppblåsbart liggeunderlag, teltstenger og regntrekket.

Tilgjengelig

I topplokket plasseres lette ting som bør være lett tilgjengelige. Det kan være førstehjelp, dopapir, niste og elektriske ting som kamera og hodelykt. Under topplokket kan du plassere større ting som bør være ganske tilgjengelig under marsj. Det kan være skallbekledning og fjellduk. Drikkeflaske kan du plassere lett tilgjengelig på en av sekkens sider.

Legg ut utstyret

Det er veldig nyttig å legge ut alt utstyret før du drar på tur. Da får du både oversikt over hva du tar med deg og mulighet til å kontrollere at det fungerer. Når du er fornøyd med hva du tar med deg, pakkes utstyret ned i ulike pakkposer. Dette beskytter utstyret mot vann og gir deg lettere kontroll på utstyret ute på turen.

Pakkeliste barmark gir deg oversikt over hva du bør pakke med deg på tur.

Beskyttelse fra omgivelsene

Beskyttelse mot vann er det viktigste. Det sikrer du med å pakke innholdet i vanntettposer. Hvis du velger ulike farger på posene, så gir det også bedre oversikt over tingene du har med.

Utenpå sekken bør du ha et regntrekk som du setter på i dårlig vær. Det beskytter liggeunderlaget og gjør at sekken ikke trekker vann. Er det skikkelig dårlig vær, kan du i tillegg pakke liggeunderlaget i en søppelsekk.

Unngå å ha ting utenpå sekken som kan få rifter i møte med vegetasjon. Oppblåsbart liggeunderlag, skallbekledning og telt er typiske ting som kan ta skade.

Til sist så bør du unngå å ha skjøre ting nederst i sekken som kan ta skade ved fall. Det samme gjelder ting på sidene som kan ta skade hvis du sitter på sekken i pausene. Det er mange som har fått klemt gryta skjev eller utstyr knust.

Det er også verdt å merke at ting tar litt større plass når du pakker sekken på nytt ute på turen. Så hvis du har akkurat nok plass når du pakker tørt utstyr hjemme, får du kanskje et plassproblem ute. Det er fort gjort å pakke med seg for mye. Les mer om anbefalt vekt på sekken.