Det perfekte vinterbålet

Lag bål på 15 minutter, uten bruk av kniv, sag, øks eller medbragt ved.

Vinterbålet

Ingen ting er som varmen fra bålet når du er våt, kald eller bare skal kose deg ute. Vår fremgangsmåte gir deg god fyr på bålet. uavhengig av årstid og værforhold.

  1. Velg et sted med gode vedforhold og ly fra vær og vind.
  2. Samle bjørkenever, små grankvister og store furugreiner.
  3. Sorter veden i ulike størrelser.
  4. Bygg bålet og fyr opp med never og de minste grankvistene før du hiver på furukvistene.

1. Velg sted

Det første du må gjøre er å velge et egnet sted. Da skal du se etter områder som har bjørk, furu og gran. Hvis det er mulig, bygg bålet inntil en reflekterende stein eller lignende.

2. Samle ved

Når du har funnet et egnet sted er det bare å sette i gang å samle ved.

Bjørk

Bjørka har en hvit og sort stamme. Her er det kun neveren (barken) vi er ute etter. Den er perfekt til opptenning. Du trenger ikke å kutte i stammen, det gjør skade på treet. Bare ta å riv av det litt strimlede laget. Putt neveren i lommen slik at den ikke blir våt.

Gran

Grana er grønn hele året og ligner litt på et juletre. I bunnen av grana finner vi tynne tørre kvister. De skal være sprø og knekke når du bryter de av. Vi trenger ikke så veldig mange slike kvister. De brukes kun som et mellomsteg i opptenningen.

Furu

Furua er den viktigste kilden til ved. De to nederste meterne på furua har gode tørre kvister som det er lett å brekke av. Her er det bare å samle inn. Veden varmer som kjent to ganger.

Skal du være ute over natta finnes det mye god ved i furu. Tynne tørre furutrær kan lett veltes over ende. Har vinden veltet trærne for deg, finnes det god ved i røtter og gamle stammer. De kan imidlertid være litt vanskelig å finne hvis det er mye snø.

3. Sorter ved

Når veden er samlet inn, må den gjøres klar til opptenning. Bjørkeneveren trenger du ikke å gjøre noe med. Grankvistene knekker du opp i to størrelser. De helt tynne og de litt tjukkere. Furua knekker du opp i tre størrelser. De største grenene, mindre pinner og de ytterste kvistene.

4. Fyr opp

Oppfyringen starter med noen av de tykke furugrenene. De legges i bunn og som en firkantet ramme. Dette gir god luft i bunn, samtidig er det lurt at bålet brenner nedover. I midten legger du så de tykkeste grankvistene. Så plasserer du bjørkeneveren oppå grankvistene.

Så tenner du fyr på bjørkeneveren og legger de tynne grankvistene forsiktig oppå, en etter en. Når de tynne grankvistene begynner å ta fyr, så legger du på de tynneste furukvistene. Når flammene tar seg opp, legger du til sist på de siste furupinnene.

Nå vil du ha et bål som lager gode glør. Nå kan du enten sitte å kose deg, bygge gapahuk eller dra å hente mer ved. Bålet klarer seg selv i en god halvtime.