Bøker om friluftsliv

Det er få ting som kan måle seg med stillhet, en kopp kaffe og en god bok. Synk ned i godstolen og drøm deg bort i andres ekspedisjoner, eventyr og filosofering rundt friluftslivet.

Norges beste villmarksturer

Marius Nergård Pettersen og Randulf Valle

Et mesterverk av en friluftsbok. Den suger deg umiddelbart inn i villmarka og det er umulig å ikke drømme om din neste tur. Teksten og bildene er ikke enestående i seg selv, men det er sammensettingen og historien som forfatterne formidler som gjør boka til en suksess.

Hovedlinjene i boka går både på å utforske og ta vare på de få eksisterende områdene med urørt natur. «Vassfaret har altså blitt skrekkeksemplet på hva som skjer med natur som ikke ivaretas, men sakte slukes bit for bit.»

I tillegg til flott design og materialvalg, velger boken en innfallsvinkel som er lite brukt i friluftsbøker. Boka åpner i større grad for egne tanker og drømmer. Her har vi trolig med en klassiker å gjøre. Kanskje vil den vise vei for fremtidige bøker om norsk natur.

I tynn luft

Jon Krakauer

En nervepirrende beretning om det dramaet som utspant seg da så mange omkom på vei mot toppen av Mount Everest i 1996. Boken bør være pensum for alle som planlegger lengre turer som innebærer en viss form for risiko. For hva skjer når man ikke holder seg til planen, men legger en ny plan på et allerede ustødig grunnlag og trangen til å nå målet blir sterkere enn fornuften?

«Fra toppen blokkerer en hump på eggen utsikten mot resten av ruta, og klokken 14.00 - der forhåndsbestemte snupunktet - var det fortsatt ingen tegn til Fischer eller noen av de andre ekspedisjonsdeltakerne. Beideman begynte å bli bekymret over hvor sent det var blitt.»

Nordpolen det siste kappløpet

Erling Kagge

I 1990 når Erling Kagge og Børge Ousland Nordpolen som den første selvforsynte ekspedisjonene. Bak det store bragden ligger et enormt stykke forarbeid. Børge Ousland viderefører på mange måter tradisjonen for grundig planlegging og forberedelser, som vi kjenner fra Amundsens ekspedisjoner.

«I likhet med Roald Amundsen var vi skeptiske til standardutstyr i så ekstreme strøk. Vi gikk systematisk igjennom det utstyret som er populært i dag, men vi "slukte ingenting rått».

For å finne de optimale løsningene, har selv deltatt i utviklingen av det meste av klær og utstyr. Veldig mange av dagens løsninger bygger på deres erfaringer og de satt en standard for fremtidige ekspedisjoner.

Men de var ikke alene på isen. Flere andre ekspedisjoner hadde samme mål som dem. Uten å vite hvordan de andre ekspedisjonene lå an, måtte de derfor gjennom vilje og ekstremt hardt arbeid vise at det var de som fortjente å komme først frem til Nordpolen

På nåde over Antarktis - Verdens lengste skitur 4804 km

Rune Gjeldnes

2005-2006 krysset Rune Gjeldnes kontinentet Antarktis. Turen ble gjort alene, uten etterforsyninger ved bruk av ski og kite. For å sette avstanden i perspektiv, så tilsvarer det fra Nordpolen til Bern i Sveits. Ekspedisjonen bygde på erfaringen etter å ha krysset polhavet fra Russland til Canada og Grønland på langs sammen med Torry Larsen.

Boken har fantastiske bilder av ekspedisjonen, selv etter at kompaktkameraet gikk tapt ned i en bresprekk. Runes skildringer gir et godt innblikk i utfordringene man møter på polare ekspedisjoner. Det å spise tilstrekkelig, navigere med få holdepunkt, forsere brefall, håndtere kulde og holde utsyr og kropp i orden.

Noe av det mest interessante med denne boken er at den gir et innblikk i de grundige forberedelsene og de mange alternative løsningene Rune velger for å løse utfordringer på sine ekspedisjoner.

«Det ble et ishelvete. Opp og ned over isrygger, fram og tilbake i elendigheten, rutsjing nedover bakker på blankisen. Enhver kryssing av snøbroer fikk hjerte opp i halsen. jeg vet ikke hvor mange smale iskammer jeg har balansert pulken over for å komme meg bort til ei ny snøbro, bare for å møte akkurat de samme forholdene».

Fjellene har meg nå

Stein P. Aasheim

En veldig interessant bok fra en veldig interessant person. Tidvis er den fremragende. Spesielt når det skrives om hvordan vi bruker tiden vår.

«At det gjennom et helt år skulle være mulig å bevege seg i samme hastighet som tida, det hadde aldri slått meg. På tundraen var vi aldri på etterskudd, ikke ett øyeblikk. Og kjedelig var det heller ikke. Jeg hadde aldri opplevd noe lignende. Det var en skjellsettende erfaring. Som å oppdage at det finnes en ukjent tidsdimensjon. Tida var ikke noe vi hadde mye eller lite av. Det bare var der, og vi fylte hvert sekund.»

Han skildrer også på en utmerket måte hvor viktig det er å ha drømmer å strekke seg etter. Drømmer som går i oppfyllelse blir til minner. Men du merker at minnene ikke er like sterke som drømmen. Drømmene er på mange måter verd mer. Men på et tidspunkt i livet så oppdager du at det begynner å bli vanskelig å realisere drømmene.

«Det var som om minnene tok mindre plass en drømmene. De fylte aldri opp det tomrommet som drømmen etterlot. Det var alltid «neste prosjekt» som jeg hadde oppmerksomhet mot. Det er drømmene som er motoren og drivkraften gjennom livet.» [...] « På et eller annet tidspunkt, uten at jeg het har fanget det opp, var det ikke lenger slik at «minnene tar mindre plass enn drømmene». Og det går opp for meg at enda lenger fram, der kommer minnene til å være ikke bare det viktigste, men det eneste jeg har igjen».

100 døgn over polhavet

Per Einar Bakke

Dette er en utrolig historie om en noe mindre kjent polarekspedisjon fra 1992. Målet er å gå selvforsynt fra Russland over Nordpolen til Canada. Med forord av Helge Ingstad og levende skildringer fra forfatteren, er dette en bok for ettertiden. De må håndtere meterhøye skrugarder, krevende råkkryssinger, lave temperaturer, drivis, skader og ugunstig vindretning. Dette er fortellingen om vilje til å gjennomføre.

«Etter tretten timer med padling, ishakking og skyving tar vi kvelden. Vi får satse på å fryse fast i isen i stedet. Fremdriften er for dårlig, og vi ser nesten ingen ting foran oss lenger. Kroppen verker og vi trenger lys og hvile. Morgendagen kan bli krevende».

Tre i Norge ved to av dem og Per Thomsen

Per Thomsen

Her får du servert en artig historie, skrevet på en enda mer artig måte. Boken, som ble utgitt i England i 1882, handler om tre overklassebriter som reiser til Jotunheimen for å jakte og fiske. Den finurlige skrivemåten får deg til å trekke på smilebåndet en rekke ganger.

«Vi hadde besluttet å åpne et felttog mot en uforskammet rypefamilie oppe på fjellet mot Russvann. Den frekke vingete skare på 8 stykker, hvorav to var voksne og burde vite bedre, pleide alltid å komme fra må hilse på oss når vi hadde fiskestenger med, men lot seg aldri se når vi hadde gevær».

Sydpolen

Roald Amundsen

Dette er den STORE boken om planlegging av ekspedisjoner. Roald Amundsen redegjør for polarhistorien, før han går nøye gjennom forberedelsene sine. Dette er forberedelser som han mener var den avgjørende grunnen til suksessen i gjennomføringen ekspedisjonen.

«Seier venter den, som har alt i orden - held kalder man det. Nederlag er den absolutte følge for den, som har forsømt å ta de nødvendige forholdsregler i tide - Uheld kaldes der».

Friluftsliv - En dannelsesreise

Nils Faarlund

Nils Faarlund er kanskje mest kjent som grunnlegger av Den Norske Høyfjellsskole og motstanden mot oljebaserte klesplagg. I tillegg til å gi en grunnleggende innføring i hvordan man ferdes i naturen, serverer han også noen gode råd for hvordan man bør opptre i møte med livsfaren i fri natur, "ferdrådet" og tanker om å gå mer på tvers.

«På merkede stier og i merkede løyper er det lett å falle for fristelsen til å gå for å komme frem. Går du på tvers, må du være til stede for å finne vegen».

Mer fra av stien eller annen inspirasjon.