Det skjer alltid noe uventet

Praktiske spørsmål

Det hender det oppstår noen utfordringer. Det viktigste er hvordan du håndterer det.

1. Hvordan få plass til alt?

Det viktigste her er å ikke ta med seg for mye. Unngå ting som er kjekt å ha eller ting som du kanskje tror du får brukt for. Dette er jo selvsagt erfaringsbasert, så her må du prøve deg frem over tid.

Er det noe som er ubrukt når du kommer hjem fra tur, så still det spørsmålet om tingen bør være med på neste norgestur. Skriv gjerne en liste over det du hadde med på turen. Da blir det lettere å pakke neste år.

Ellers så handler det om å ta med ting som kan brukes på flere aktiviteter. Altså samme sovepose på camping, i fjellet og på hytter. Tøy og sko du tar med bør kunne passe til det meste aktivitet. Fjellsko, joggesko og Crocs burde holde.

Før turen så prøvepakker du bilen. Start med det som er mest nødvendig. Får du ikke plass til alt, må du vurdere hva av det mest «unødvendige» som må ligge igjen hjemme.

2. Hvordan pakke bilen sikkert?

Her er det viktig å tenke sikkerhet. Det er spesielt løse gjenstander og tunge ting du skal være oppmerksom på. De tyngste delene som grill, skjøteledning og mat- og kjøkkenkasser plasseres inn mot seteryggen i bagasjerommet. Lettere ting som tepper og duker plasseres på toppen.

Jeg pleier heller ikke å pakke høyere enn siktlinjen bakover. Det beste er hvis du har mulighet for å bruke et sikkerhetsnett, gitter eller tilsvarende for å hindre at bagasjen kan forflytte seg fra bagasjerommet og frem i bilen. Skal du ha ting i baksetet bør det være lette ting som sovepose og tøy. Tenk gjennom hvordan ting vil flytte seg ved en frontkollisjon eller hvis bilen ruller.

Bruker du skiboks, så husk at disse har begrensning for vekt. Ved en kollisjon vil spisse eller tunge gjenstander kunne trenge seg gjennom boksen å påføre skade på andre.

3. Hvordan unngå fukt i teltet

Avhengig av temperatur og luftfuktighet, så blir det fuktig i telt. Vi mennesker utånder og avgir også en god del fuktighet i løpet av en natt. Det er spesielt på innsiden av ytterteltet at fuktigheten samler seg. God lufting reduserer kondens.

Et viktig moment er at du ikke bør ligge med soveposen slik at den presser innerteltet mot duken til ytterteltet. Da slår fuktigheten fort igjennom.

Du bør også forsøke å ha fuktig tøy i ytterteltet og ikke ta det inn i innerteltet.

Bruker du sovepose med dun, er det spesielt viktig å unngå fukt. Fuktighet svekker dunets isolasjonsevne. Bruk muligheten til å lufte og tørke posen når det er fint vær.

Et annet tips er å pakke ned teltet helt til slutt. Jeg pleier også å plassere det en plass der jeg vet morgensolen står på. Da blir jeg tvunget ut av teltet tidlig på morgenen grunnet temperaturen, samt at jeg har et tørt telt når jeg skal pakke det ned.

Husk at liggeunderlag også kan bli fuktige i løpet av natten og trenger litt tørking.

4. Vasking av tøy

Det kan være lurt å planlegge med vasking minst én gang i løpet av turen. Det kan gjøres på camping eller hvis du leier rorbu/hytte tilsvarende der dette er en mulighet.

Ellers kan mye skylles og vris opp i vann.

Ta med deg litt Milo ullvaskmiddel på en liten flaske. Tørkesnor kan du lage av tauet du har med, hvis det ikke finnes andre alternativer som å henge tøyet på bilen eller syklene.

5. Oppbevaring av mat

Når det kommer til mat så baserer vi oss masse på tørrmat som ris, pasta, nudler og bokser med skinke og bønner. Det kan du lagre masse av i bilen.

Kjølevarer har vi i en kjøleboks. I bunnen har vi noen bokser med drikke som virker som kjøleelement når vi ikke har strøm til bilen. Du bør velge en boks som både går på 12v og 220v. Da kan du plugge boksen i strømuttak på camping, rorbuer og tilsvarende.

Ellers så gjelder det å planlegge litt når det kommer til holdbarhet. Skal du parkere bilen og gå på en firedagers tur i fjellet, da må kjøleboksen være tømt for varer som ikke tåler temperatur. Tøm boksen, vask den og la den stå til lufting når du er på langtur. Pålegget som er igjen, bruker du til nistepakke de første dagene i fjellet.

Det kan også være lurt å parkere bilen et sted der det er noe skygge. Det kan bli veldig varmt i solsteken midt på sommeren.

6. Få overnattingsplass

Med en god plan kan du reservere mange av overnattingsplassene. Men det er ikke alltid ting går som planlagt. Det kan også være at du ønsker en litt mer friere periode av turen, der du kjører rundt og utforsker litt.

Mitt viktigste tips er at du må reise videre tidlig på morgenene, slik at du ikke må lete etter overnattingsplass på kvelden. De fleste campingplasser, hytter og andre overnattingssteder begynner å fylle seg opp rundt klokken 16.00. På de populære plassene kan det fylles opp enda tidligere.

Hvis du ikke har reservert plass, vil jeg derfor anbefale at du først reiser til det stedet du har tenkt til å overnatte. Så kan du dra videre på eventuelle aktiviteter i området.

Du bør også ha en alternativ overnattingsplass i bakhodet, hvis det skulle være fullt der du har planlagt å være for natten.

7. Veihjelp og forsikring

Uhellet oppstår når du minst venter det. Det er utrolig kjedelig å stå med en bil som ikke fungerer, fullpakket med utstyr. Det kan ta tid å få tak i leiebil og det er ikke sikkert at den er like stor som den du har.

Sørg for at du har de rette forsikringene i forkant. Det gjelder både bil- og reiseforsikring. Heldigvis opplever turister i Norge svært få tyverier, men husk likevel å ha dekning for slike hendelser.

Planlegger du ekstrem aktivitet av noe slag, bør du sjekke om forsikringen din dekker dette. De fleste selskap som arrangerer aktivitet ber deg undertegne papirer som gjør at de ikke er ansvarlig ved skade. Det er eksempelvis ikke sikkert at forsikringen din dekker fallskjermhopp eller dykking. Reiseforsikringen kan også ha en begrensning på antall dager. En utvidet forsikring kan da være alternativet, men dette kan også koste deg en del.

8. Lys- og støyutfordringer

På sommeren er det veldig lyst. Dette forsterkes jo lenger nord du reiser. Sover du i telt vil innerteltet også ofte være designet for å gi mest mulig lyse forhold. En øyenmaske er løsningen. For oss har det blitt en ting som bare må med på turer.

En annen utfordring er støy. Trafikk, festligheter og snorking kan fort ødelegge nattesøvnen. Derfor bør du alltid ha med deg ørepropper.

9. Hvordan unngå uenigheter

Antallet meninger øker med antallet som reiser sammen. Det vil fort bli konflikt hvis du ønsker å dra tidlig, mens de du reiser sammen med ønsker å sove til klokken 10.00.

  • Ikke reis for mange sammen
  • Forventningsavklaring om turen
  • Avtal faste tidspunkt

I tilfeller der dere ikke blir enige, er det fullt mulig å reise litt hver for seg, for så å møtes igjen på neste overnattingssted.