Snøhetta

Turen til Stortoppen og midttoppen på Snøhetta byr på panoramautsikt ut over Dovrefjell.

Kort oppsummert

2287 moh | 14 km | 5-6 timer | Start: Snøheim | Tidvis sti | Viderekommen

Hvis du kun skal besøke én 2000-meter topp i løpet av livet, bør dette være Snøhetta. Toppen er en av våre nordligste på denne eksklusive listen. På klare dager kan man se mot Trollheimen i nord, Rondane i øst og Jotunheimen i sør. For å gjøre turen til en opplevelse for livet, bør du avslutte med middag og overnatting på Snøheim.

For å komme til DNT-hytten Snøheim tar du skyttelbussen Fra Hjerkinnhus. Veien til toppen er relativt lettgått og meget godt merket. Siden starten går fra 1474 meter over havet, er dette en 2000-meterstopp med ganske liten stigning. Her er det "bare" rundt 800 høydemeter opp til Stortoppen. Det er først her oppe du får overblikk over det utrolig vakre og spektakulære Snøhettamassivet. Tar du turen videre til Midttoppen blir turen komplett.

Turidéen

I 2017 var vi på biltur fra Kristiansand til Senja. Da ble et besøk på Snøheim og Snøhetta et helt naturlig stopp på veien nordover.

Veien opp

Turen til Snøhetta starter ved DNT-hytten Snøheim. Men for å komme inn til hytta må du ta buss fra Hjerkinnhus eller komme deg inn på umotorisert vis. I de mest sårbare periodene er det kun buss som er lovlig. Dette er gjort for å begrense menneskets påvirkning på villrein og moskus. Er du heldig for du et glimt av dyrelivet på veien inn.

Fra Snøheim er stien mot toppen godt merket med skilt og DNT sin rødmerking. Siste del mot selve toppen er også merket med kraftige metallstolper med refleks. Underlaget er godt for å være så høyt oppe i fjellheimen. Det blir riktignok litt mer løsmasser og steinur mot toppen, men det er på langt nær så "ille" som i Jotunheimen.

Toppen

Stortoppen på Snøhetta er godt gjenkjennelig på grunn av den grå installasjonen som er bygd på toppen. Herfra kan du se ned i "Gryta" og isbreen ned mot Istjørni. På klare dager får man en utrolig utsikt fra toppen. Her er det  få andre topper som skygger for utsikten.

Midttoppen

Mange velger å returnere etter at Stortoppen er besøkt. Men det er virkelig å anbefale å ta turen innom Midttoppen før du vender nesa hjemover. Da får du ikke bare enda en 2000-meterstopp i samlingen, men også en mye bedre utsikt over det vakre Snøhettamassivet og Larstinden. Det er faktisk den nordligste 2000-meteren.

Ned fra toppen

På vei ned er det viktig å løfte blikket for å nyte omgivelsene. På godværsdager har du sola i ryggen og nydelig utsikt. Ta gjerne turen innom monumentet etter Gamle Reinheim på veien. Snøsmeltingen varierer fra år til år, men på spesielt varme dager kan det være god vannføring i noen av bekkene som må krysses.

Etter hvert kan du skimte Snøheim i det fjerne og begynne å glede deg til treretters middag og velfortjent hvile. Det er få ting som kan måle seg med å sitte god og mett foran peisen etter en skikkelig fjelltur.