Hvordan håndtere fukt i vinterteltet

Skal du være ute i vintertelt over flere dager blir fukt noe du må forholde deg til. Men det er ikke bare rutinene i teltet som er viktig for å håndtere fuktigheten, det er hva du gjør hele dagen.

10 tips for å håndtere fukt i vinterteltet

Det er spesielt sovepose og fottøy som det er vanskelig å holde tørt over tid i vinterfjellet. Hvis du ikke skal bruke dampsperre, er alternativet å søke tørkemuligheter inne eller være mye mer disiplinert med rutinene i teltet og under marsj.

Videre følger tips for å bli mer disiplinert. Mestrer du disse rutinene, får du muligheten til å gjennomføre noen fantastiske vinterturer i telt.

  1. Bruk tøy som binder minimalt med fukt.
  2. Skift raskt til tørre sokker og bivuakksko.
  3. Tørk klær på kropp mens du bygger camp.
  4. Varm vannet utenfor teltet.
  5. Børst alt som skal inn i teltet.
  6. Ikke putt noe fuktig ned i soveposen.
  7. Sov i ulltøy.
  8. Ha maksimal ventilasjon i teltet.
  9. Gjør tiltak for å holde skiskoene tørre.
  10. Tørk ting i lunsjen midt på dagen.

1. Tøy som binder minimalt med fukt

Under marsj bør du gå med tøy som binder minimalt med fukt. Undertøy og sokker kan gjerne være av ull, men trøye og stillongs bør være av syntetisk netting. Jakke og bukse bør være membranplagg. Lua av vindtett fleece.

Slike plagg har også svært gode ventilasjonsmuligheter og da gjør det ikke noe om du svetter en del. Blir det kaldt stenger du ventilasjonen og nettingen vil gi deg god nok isolasjon. Drar du i tlilegg pulken med sekk, varmer det også ekstra.

2. Skift til tørre sokker og bivuakksko

Umiddelbart etter du har tråkket plass til teltet, så skifter du til hvile-sokker og bivuakksko. De våte sokkene og sålen på skiskoene putter du under nettingen slik at de tørker mens du etablerer camp.

Hvis du roer ned tempoet den siste timen av marsjen, tørker klærne også noe på vei inn til camp.

3. Tørk klær på kropp mens du bygger camp

Ta deg god tid til å bygge camp i et jevnt arbeidstempo der du ikke svetter. En god camp er en forutsetning for god hvile og restitusjon. En viktig bieffekt, er også at klærne du har gått med nesten er tørre når campen er klar.

4. Varm vannet utenfor teltet

Kok vann utenfor teltet, da hindrer du at vanndamp setter seg i telt og utstyr. Varm luft binder fuktighet, så hvis du har god nok disiplin, så lønner det seg å fyre lite inne i teltet og sove i kaldbivuakk.

Hvis dere er to stykker, bør vannkokingen allerede starte mens dere bygger campen. Da er vann og camp ofte ferdig på likt og dere kan nyte middagen i dunjakke inne i forteltet. Etterpå trekker dere rett i soveposen.

5. Børst alt som skal inn i teltet

Børst sko og klær når du er inne i forteltet. Børst også teltet etter du har satt det opp, men før du flytter inn. Når du våkner på morgenen, børster du sovepose og annet utstyr fri for snø og rim før dette pakkes ned.

På denne måten begrenses snø og rim som kan smelte og sette seg i soveposen. Liggeunderlaget bør være pakket snø- og vanntett, slik at det er så tørt som mulig når det legges inn i teltet.

6. Ikke putt noe fuktig ned i soveposen

Nettingen du har gått med på dagen er nå tørr og kan puttes i soveposetrekket over natten. Hvis sokkene, såler og ullvottene ikke er helt tørre kan du til nøds ha dem på brystet eller lysken mens du sover. 

Men ikke tørk tøy i soveposen. Det som da skjer, er at du bare flytter fukten ut i soveposen. Det går greit de første dagene, men over tid vil dette svekke isolasjonsevnen til soveposen betydelig.

7. Sov i eget ullskift

Sov med ulltøy i soveposen. Gjerne sokker, longs og trøye. Dette binder litt av fukten fra kroppen og fungerer som en buffer hvis du plutselig begynner å svette. Så tørker trøya noe på kropp mens du spiser frokost.

Rett før avmarsj pakker du ned ulltrøya. Da vil den være tørr og fin til du skal etablere ny camp til kvelden.

8. Maksimal ventilasjon i teltet

Ha så mye ventilasjon som mulig uten at snøen trenger inn i teltet. Veggen fra innertelt til yttertelt bør være så åpen som mulig. Et alternativ kan noen ganger være å sove helt uten innertelt og bare benytte ytterteltet.

9. Gjør tiltak for å holde skoene tørre

Børst skiskoene godt før du tar de inn i teltet. Det er også mulig å legge inn krøllet avispapir i skoene når du tar dem av, mens svetten fortsatt er varm. Papiret brenner du neste morgen. En avis veier lite og varer en hel tur.

Foret i skiskoene vil etter hvert fryse til is når det blir mettet med fukt. Hvis skoene har blitt så stivfrosne at du har problemer med å ta dem på, kan en løsning være å ha dem i en vanntettpose under knehasene mens du sover.

10. Tørk ting i lunsjen midt på dagen

På lengre turer, kan sola midt på dagen være den beste måten for å tørke ting. Dette gjelder spesielt soveposen hvor det over tid bygger seg opp fukt. Det er utrolig hva 30 minutter i sola gjør for å tørke opp fukt.