Impregnering av lærstøvler

19.04.2023

Guide for grundig impregnering

Jevnlig vedlikehold gjør fjellskoene motstandsdyktig mot fukt og øker levetiden til læret.

Guiden er primært lagd for lærsko uten membran. Men manglende behandling gjør at alt lær trekker vann, tørker ut eller lettere tar skade. Guiden passer derfor også for sko med membran.

Du bør følge produsentens anbefaling. Men trekker skoen mye vann, kan du prøve denne metoden. Du bør gjøre vedlikeholdet noen ganger i året eller når skoen virkelig har fått kjørt seg.

Vi har testet ulike kombinasjoner med bruk av impregneringsspray, kremvoks og hard voks. Følgende fire steg har vist seg å fungere best. La skoene tørke godt mellom hver av stegene.

  1. Sørg for at skoene er rene og tørre.
  2. Start med sprayimpregnering.
  3. Mett så skoen med skokrem for å reparere læret.
  4. Til slutt så skal du massere inn hard voks med fingrene.

Husk at skoene bør også luftes og tørkes underveis på turen. Ta ut sålen, så tørker de raskere. På lengre turer, eller hvis du går mye i myr og kratt, bør du også ta med deg utstyr for impregnering.

Nødvendig utstyr

Det finnes nesten like mange meninger om impregnering som det finnes personer. Det er lurt å følge produsentens anbefaling, men husk at de også driver mersalg av varer for impregnering.

Prøv gjerne vår fremgangsmåte, så kan du justere den etter dine egne erfaringer. Du trenger impregneringsspray, myk kremvoks og hard voks (beeswax). Flere produsenter leverer dette.

1. Rengjøring og tørking

Skoene bør være rene og tørre før du starter. Da blir impregneringen bedre og den varer lenger. En god vask hindrer at du gnir inn søle og annet smuss i læret. Les mer om vask av lærstøvler.

Fjern skolissene og skyll skoene godt i lunket vann. Bruk klesbørste eller en fuktig klut til å fjerne smuss som ikke er så lett å se. Innvendig kan du bruke en klut med lunkent vann.

La skoen tørke i romtemperatur før du starter impregnering. Unngå sterke varmekilder og høy temperatur ved tørking. Det kan skade læret, sømmer og limet i sålen.

2. Bruk først impregneringsspray på hele skoen

Impregneringsspray kan brukes på alle sko. Det er en av årsakene til at dette er det første steget. En annen årsak er at sprayen trekker spesielt godt inn i sømmer og rundt hempene til skolissene.

Spray påføres hele skoen, også områder med kunststoff eller andre skinntyper. La skoene tørke over natten slik at impregneringen trekker godt inn i skoen og at den er tørr før skokrem påføres.

3. Bruk så skokrem på læret

Hensikten med skokremen er å "reparere" læret, unngå at skoen tørker ut og gjøre den mer vanntett. Skoen bør smøres inn i flere omganger, slik at læret blir mettet med skokrem.

For nubuck eller semsket skinn må du velge en skokrem som er egnet for denne type lær. Skokrem kan også inneholde farge. Er du i tvil om farge, kan du velge en nøytral skokrem.

Skokrem kan inneholde oljer som myker opp læret noe. Det er noe å tenke på hvis du er glad i stive sko. Skokremen kan påføres uten spray i forkant (steg 2), men da blir de mindre vanntett.

4. Til slutt bruker du hard voks

Når skokremen har tørket starter du med voksen. Den legger seg som et beskyttende lag utenpå skoen. Masser voksen godt inn med fingrene. Varmen gjør at den trekker bedre inn i læret.

Husk at sko i nubuck eller semsket skinn kan få endret farge eller egenskaper ved bruk av voks.

Det er viktig at sømmer, skolissefester og overgangen fra læret til sålen får godt med voks.

Når voksen har trukket inn i skoen kan man gjerne legge på et nytt lag. På denne måten "metter" du læret og impregneringen vil vare litt lenger før den slites av.

Hard voks (beeswax) består i hovedsak avnaturlige produkter og gir god beskyttelse mot vann. Hvis du ønsker at læret skal holde seg veldig stivt, kan du droppe skokremen å gå rett til hard voks.

Impregnering på turen

Til sist er det viktig å holde skoene vedlike på turen. Dette gjør du ved å lufte og tørke dem ved ledig tid. Husk at du ikke må bruke høy varme til tørking. Det kan skade lær, søm og limet i sålen.

Ta med deg skokrem på tube. Den er enkel å bruke og kan påføres våte sko. Det holder å skylde skoene i vann for å få de rene. Du trenger heller ikke å fjerne skolissene før impregnering på tur.

Mer om vedlikehold og reparasjon eller annen kunnskap.