Rallarvegen

Rallarvegen fra Haugastøl har blitt en av Norges turklassikere. Det er lett å forstå. For her passerer du storslagent høyfjellsterreng før turen ender opp i vakre Flåm. 

Kort oppsummert

82 km | 1-2 dager | Start  Haugastøl | Slutt: Flåm | Grusvei | Viderekommen

Vi har akkurat passert turens høyeste punkt på 1343 moh ved Låghellertjørni.
Vi har akkurat passert turens høyeste punkt på 1343 moh ved Låghellertjørni.

Sykling i fjellet er en fantastisk måte å oppleve Norge på. Og Rallarvegen er noe av det ypperste Norge har å by på i den sammenheng. Vi valgte å sykle fra Haugastøl til Flåm. Men det er tog som stopper på Haugastøl, Finse, Hallingskeid og Myrdal. Så her er det bare å lage en tur som passer akkurat hva dere har lyst til å gjøre.

Fra Haugastøl til Finse bruker man rundt 4 timer. Fra Finse til Flåm går det rundt 7. Dette varierer selvsagt av fysisk form, sykkeltype, pauser o.l. Det er fullt mulig å sykle hele turen på en dag eller bruke mindre tid.

Det er bilvei helt til Haugastøl i tillegg til togstasjon. Så dette gir gode alternativer til hvordan du vil starte turen. Herfra går det grusvei som stiger slakt fra rett under 1000 høydemeter til 1343 ikke lenge etter at Finse er passert. Etter høyeste punkt går det gradvis nedover, forbi Hallingskeid og Myrdal før det stuper bratt ned til Flåmsdalen.

Selv om det også er mulig å gå turen, egner den seg spesielt godt til sykling. Men husk at Finse er svært værutsatt og snøen kan ligge langt utover sommeren. Det fikk vi oppleve etter vi hadde passert Finsehytta. Her lå det mange snøfonner som vi måtte leie sykkelen over.

Turen går bra med vanlige sykler, men man får nok den beste opplevelsen på terrengsykkel som har lette gir til de bratteste kneikene. Sørg i hvert fall for å ha litt brede dekk med godt mønster. Sykkelbukse med polstring kan også anbefales for å unngå såre rumper. Husk også tøy for dårlige forhold. På Finse endrer været seg svært raskt.

Rute ca. 82 km

Rallarvegen sett fra sør mot nord. Kilde Alltrails.com
Rallarvegen sett fra sør mot nord. Kilde Alltrails.com

Turidéen

Rallarvegen stod høyt på ønskelisten da vi startet planleggingen av norgesferien i 2017. Men det var ikke enkelt å lage en plan hvor vi fikk med oss både egne sykler og bilen vår.

Det endte opp med at vi kjørte til Haugastøl og satt av syklene på togstasjonen. Så kjørte vi ned til Flåm og parkerte bilen der og bodde på campingen.

Dagen etter tok vi vakre Flåmsbanen opp til Myrdal og Bergensbanen tilbake til Haugastøl hvor syklene ventet på oss. Det ble faktisk en veldig god løsning.

Vi la også inn to overnattinger på Finsehytta slik at vi kunne sette av en hel dag til brevandring på Hardangerjøkulen. Det kan virkelig anbefales for å gjøre opplevelsen komplett!

Fra Haugastøl til Finse

Fra parkeringen ved Haugastøl er det rundt 28 kilometer med grusvei til Finse. Det tar ikke lang tid før du kommer til Nygardsvatnet og den vakre fjellheimen åpner seg opp foran deg. Det er jevn stigning hele veien oppover, men de vakre omgivelsene gjør at du knapt merker høydemetrene.

Ordet Rallar kommer visstnok av navnet på anleggsarbeiderne som var med på å bygge bergensbanen. Før jernbanen kunne bygges, måtte anleggsvegen lages. Og det er denne veien som nå bærer navnet Rallarvegen.

Langs veien finner du flere rødmalte vokterboliger med nydelig skifertak. Her bodde det folk som hadde som oppgave å holde jernbanelinjen fri for snø og sørge for at banen var åpen til enhver tid.

Når siste bakketopp passeres dukker Finsehytta endelig opp. Her kan du kose deg foran peisen og glede deg til treretters middag, noe godt å drikke og ei god varm seng. Siden været var ustabilt og vi dagen etter skulle utforske Hardangerjøkulen, var vi spesielt glade for å bo under tak.

Finse til Flåm

Fra Finse stiger det enda noen høydemeter før man når turens høyeste punkt (1343m) og nedstigningen kan starte. Da har du fem mil med nedoverbakke. Du må riktignok være forberedt på noen få stigninger, hvor det også kan ligge igjen mye snø, men i hovedsak går det nedover.

Etter hvert så kommer du til Hallingskeid, hvor togstasjonen faktisk er lagt under tak for å beskytte den mot det verste snøværet. I liket med Finse stasjon, så er det heller ikke bilvei inn her.

Videre følger veien vassdraget ned mot Myrdal. Selv om mye av de originale vannveiene er oppdemmet som følge av kraftutbyggingen er det fortsatt mye fin natur å se på. Ved Myrdal forlates også bergensbanen og kursen settes mot Flåm.

Flåmsdalen er i seg selv en attraksjon der den snor seg ut mot fjorden. I selve sentrum kan det være fullpakket med turister, men det kan allikevel anbefales å ta en tur innom Ægir bryggeri for litt prøvesmaking av nydelig øl.

Les mer om dagsturen til Hardangerjøkulen.