4-dagers tur i Tafjordfjella

02.04.2023

Firedagers rundtur i Tajford

Vestsiden av Reinheimen er utenfor allfarvei og lite besøkt, men kanskje norges vakreste fjellheim.

Kort oppsummert

Viderekommen | 50 km | 3 netter | Start og endepunkt: Zakariasvatnet | DNT-hytter

Sjeldent har vi blitt overrasket av et mer vakkert landskap. Her får du alt. Høyfjell med Puttegga (1999 m) i sentrum, fantastiske elver og fosser, vakker skog og nydelig høyfjellsterreng. Reinheimen nasjonalpark er et område som absolutt skal utforskes ved en senere anledning.

Vi anbefaler at turen planlegges som en trekant, med overnatting på Veltdalshytta, Pyttbua og Reindalsseter. I tillegg får du mulighet til å gå innom den fantastiske Fieldfarehytta, som sabotørene brukte under andre verdenskrig. Vi valgte å starte fra Tafjord i vest. Men det er også mulighet å starte i øst ved parkeringen ved Tunga og gå 9 km inn til Pyttbua. Eller få en litt lengre tur ved å starte fra Billingen eller Grotli.

Første dagen gikk vi fra parkeringen ved Zakariasvatnet, og opp til Veltalshytta. Dette er nok den vakreste DNT-stien jeg noen gang har gått. Den andre dagen gikk i høyfjellsterreng til Pyttbua. Tredje dagen ble nok en dag i nydelig variert terreng som ble avsluttet med treretters middag på Reindalseter. Siste dagen ble en kort tur ned til bilen ved Zakariasvatnet.


Rute, ca 50 km

Dette er ruten vi gikk. På grunn av litt kluss med GPSen så måtte ruten legges inn i etterkant. Det må nok legges til rundt 10 % på avstanden, så turen blir nok rundt 50 km.

Dag 1: Fra Zakariasvatnet til Veldalshytta, 14 km

Turen starter på parkeringsplassen etter Zakariasendammen. Her er foreløpig gratis parkering. Etter parkeringen går stien godt merket langs vannet opp mot Reindalseter. Her er det en ganske bratt stigning, men underveis blir du belønnet med en vakker foss når elva Reindølå krysses. Vel oppe er det ganske flatt langs Langvatnet.

I enden av vannet ligger den ubemannede DNT-hytten Jakobselet. Denne skal du gå forbi, likhet med broen inn til Reindalseter. Stien er godt merket, så det er vanskelig å ta feil. Hele turen er for øvrig godt merket, men vær oppmerksom på at tåke og lavt skydekke kan gjøre det litt vanskelig høyere oppe i fjellet.

Etter det flate partiet, starter stigningen opp den vakre Veltdalen. Her slynger stien seg på spektakulært vis på nordsiden av juvet før det flater ut ved vann 1094. Det er overraskende få menneskelige veier og bygninger som følge av oppdemningen av Tafjordvassdraget. Vannsystemene følges til Veltdalshytta blir synlig i det fjerne.

Museet i Tafjordfjella

Hvis du har tid, så anbefales det absolutt å ta en tur innom de ulike historiske bygningene rundt Veltdalshytta. Her er det både historie fra kraftutbyggingen og andre verdenskrig.

Dag 2: Fra Veltdalshytta til Pyttbua, 11 km

Den andre dagen er relativ kort, så vi anbefaler en tur på museet før man drar videre. Starten er relativ bratt opp vannsystemet ved Viltløyfti til stikrysset ved vann 1458. Her kan du velge originalruta opp i høyden eller den DNT-løypa via Radiovannet. Stikrysset er godt merket.

Hvorfor vannet har akkurat dette navnet er en utrolig artig historie fra andre verdenskrig som du kan lese om på en av hyttene. Deler av etappen går på relativt grov stein, ikke ulikt Jotunheimen. Ned mot Pyttbua blir der mer vegetasjon igjen.

Dag 3: Fra Puttbua til Reindalseter, 15 km

Dag tre byr igjen på mer variasjon i terrenget. Langs Nødre Bontvatnet er det flatt og lettgått. Når du kommer til innerst i dalen blir det imidlertid svært bratt og glatt. Her må du over et pass på 1500 meter før du kommer inn i Reindalen. Det er lagt opp tau som bør benyttes.

Etter passet venter et steinete parti, før det blir slakere og gradvis grønnere nedover Reindalen. Siste nedstigning mot Reindalseter er noe bratt og litt gjørmete, men ganske lettgått.

Dag 4: Fra Reindalseter til Zakariasvatnet, 5 km

Etter en god middag, noe godt å drikke og en god natts søvn, går turen tilbake til startpunktet. Det er bratt nedover, så ta det rolig for å minske belastningen på knærne. Nede på parkeringen kan man organisere utstyret og tenke tilbake på den fantastiske naturopplevelsen.

Flere turer eller annen inspirasjon.