Nettsider om friluftsliv

03.03.2023

Dette er de nettsidene vi mener er best og mest relevant for oss som digger livet ute i villmark.

Inspirasjon

Fjellforum.no har eksistert så lenge jeg kan huske. Her foregår det utrolig mange informative diskusjoner om utstyr, turområder og alt annet for oss friluftsinteresserte.

Utstyr

Trailspace.com har mange gode tester og vurderinger av tøy og utstyr

Planlegging

Norgeskart.no er en tjeneste fra Norges kartverk med både flyfoto og detaljerte kart. I tillegg finnes muligheten for å lage egne turkart.

Ut.no/kart har gode turforslag og oversikt over DNT sitt hytte- og stinett. Kartet deres gir også mulighet for Bratthets- og utløpssonekart for å vurdere skredfare.

Senorge.no gir informasjon om snøforhold. Den mest aktuelle funksjonen er snødybden. Men det finnes også mange andre funksjoner som nysnø, snøkvalitet og skiforhold.

NVE-isbre overvåker isbreene i Norge. Informasjonen som kan være nyttig hvis du planlegger en tur i et område der du kan møte på isbre. Da kan du vurdere brodder, stegjern eller sikringsutstyr.

Yr.no historik gir informasjon om temperatur, nedbør, vind og snø det siste året. Dette er gode data når du skal vurdere når på året det er lurt å besøke et bestemt område.

Sentinel Playground har regelmessige satellittbilder over verden. Du får ikke den beste oppløsningen, men de kan for eksempel brukes til å vurdere hvor mye snø det er igjen i fjellet.

hoydedata.no har et verktøy for å lage nøyaktige høydeprofiler på ruter.

Peakbook.org har et interaktivt kart der klatrepartier er markert med røde trekanter. På denne måten kan du kontrollere om det er noen partier som krever spesiell kompetanse for å passere.

Planlegging vinter

varsom.no gir naturfarevarsler i hele Norge, inkludert snøskred.

Iskart.no gir generalisert informasjon om isforhold og kjente farer som kan gi usikker is. Det finnes også en rekke andre fiksjoner som oppdaterte satellittbilder og is rapporter etter nylige målinger.

DNT-vintermerking har oversikt over hvilke løyper som blir kvistet og når dette gjøres.

DNT-føremelding gir oppdatert informasjon om forholdene i utvalgte fjell- og turområder i Norge.

noratlas.no har oversikt over skuterløyper i Troms og Finnmark. Disse løypene kan være til god hjelp hvis du planlegger langtur i Nord-Norge.

geodata.ngi.no gir bratthetsdata over hele Norge for å vurdere skredfare.

NVE Forsvarets skredkart gir matematisk beregning av utløsingsområde og utløpssone for enkelte områder i Norge.

Mer fra av stien eller annen inspirasjon.