Høyfjellet sør for Haukeliseter

12.01.2023

Området gir fantastiske muligheter for å oppleve ekte høyfjellsterreng.

Kort oppsummert

Erfaren | 85 km | 4 netter | Start: Haukeliseter | Endepunkt: Hovden | Telt / hytte

Turen starter fra Haukeliseter og ender opp på Hovden. Her er det gode bussforbindelser eller mulighet for å sette av en bil på ett av stedene. Hvis du ønsker en kortere tur, anbefales det å gå direkte fra Haukeliseter til Sloaros. Terrenget ned til Bleskestadmoen er både mer krevende og består av umerket løype mesteparten av vinterhalvåret.

Haukeliseter er et unikt startområde der det ligger mellom Hardangervidda og Setesdalsheiene. Det er få slike områder over 1000 meter som samtidig har helårs veiforbindelse. Turen passer veldig bra hvis du har lyst til å teste ut hvordan det er å være på en litt lenger tur i et område med litt færre folk enn de vanlige turløypene.

Rute, ca. 85 km

Dag 1: Fra Haukeliseter til Holmvasshytta

Den første etappen starter ganske rolig over Ståvaten og Kjelavatn. Men så kommer et relativt krevende parti på 8 km. Her er det en jevn stigning med 350 høydemeter. Det hele starter med en bratt stigning inn Vassdalen. Her skal du holde den østlige siden opp dalen.

Navigeringen kan være noe utfordrende, men du følger dalformasjonen. Det hjelper også godt når løypa er merka opp dalen. Her følger ikke løypen nødvendigvis det mest naturlige veivalget. Når du har kommet deg over den første kneika vil Engjelstjønn, Ingelsvatn og Langevatn hjelpe deg godt med navigeringen.

Planen denne dagen var å nå frem til Holmvasshytta. Men værforholdene og mørke gjorde at jeg slo opp telt ca. 3 km før planlagt sted. Det gjorde ikke så mye, da jeg tok dette igjen neste dag.

Dag 2: Holmvannhytta til Bleskestadmoen, 19 km

Partiet Langvatnet og frem til Holmvannhytta er noe kupert og kan være vanskelig å navigere i når det er mørkt eller dårlig sikt. Hytta ligger imidlertid nydelig til på et lite høydedrag med utsikt over Holmavatnet. Herfra er det lettgått videre over vannet. Midt på Holmavatnet er det normalt satt ut stikker som leder deg trygt forbi de åpne råkene tilknyttet demningene. Området mellom Holmavatnet og Sandvatnet er noe kupert, men her er det både stikker og kraftlinje til å lede deg rett vei.

Kryssingen av Sandvatnet går veldig greit. Her er det normalt også satt ut stikker. Det er spesielt den åpne råken i østenden av vannet som er skummel. Når demningen i sørenden av vannet er passert, så endrer terrenget seg betydelig. Her er det heller ikke stikket løype før rundt påsketider. Ned til Reinskvelvtjørna er det bare å følge der det er naturlig å gå i terrenget. Så skal du passeer på sørsiden av Høybunuten å renne ned mot myrdragene før du treffer elva. Denne kan du stort sett følge ned til moen der hytta står.

Denne delen av etappen har noen skredutsatte områder det er mulig å forville seg inn i. Hold deg godt unna fjellene Nord for Reinskvelvtjørna og Sandvassåna. Videre så må du vurdere de lokale forholdene rundt Spelefossen. Her må du trolig gå på nordsiden av elva.

 

Dag 3: Utforskning av området rundt Bleskestadmoen

Bleskestadmoen ligger relativt lavt i forhold til startpunktet på turen. Dette gjør at alle turer ut fra hytta byr på noen bratte stigninger. Hvis det er mye snø i området, så anbefaler jeg å dra forbi Moltenuten og innover. Her er det også muligheter for å legge seg i telt. Vær obs på oppbygging av store snøskavler i enkelte partier. Dette varierer fra år til år, avhengig av vind- og snøforhold.

Dag 4: Bleskestadmoen til Sloaros

Så er det på tide med returen. Nå som du kjenner terrenget, er turen opp til demningen ved Sandvatnet mentalt mye lettere. Terrenget er imidlertid kronglete, og det er en del høydemeter som skal tas. Oppe ved demningen er det bare å følge stikket løype til du kommer til midten av Holmavatnet. Her går det i deler av sesongen stikket løype til du treffer Sloaros.

Hvis ikke det er løype, så er det et meget enkelt terreng å navigere i. Følg Holmavatnet til du krysser kraftlinjen. Rundt 1 km etter denne skal du krysse over til Fiskjetjønn. Vannet vil lede deg rett ned til Sloarosvannet, hvor hytta ligger i østenden.

Dag 5: Sloaros til Hovden

Den siste etappen er sjarmøretappen. Her går det normalt stikket løype helt frem til du treffer løypenettet rundt Hovden. Er du riktig heldig har de også kjørt opp løype et godt stykke inn. Etappen er relativt lettgått. To høyder må passeres. Det er Hardingskardet og Krosslosskardet. Etter dette er det bare å renne ned i skiløypen som ligger langs alpinsenteret. Starten på nedkjøringen er noe bratt, så her må man renne litt på tvers av løypa.